President Sergio Mattarella setter tirsdag som neste frist i forsøket på å få på plass ny regjering i Italia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Italias president Sergio Mattarella gir partilederne flere dager på å prøve å løse regjeringskrisen. Men han vil ikke vente for lenge, sier han.

– Krisen må løses med klare beslutninger og i løpet av kort tid, sa Mattarella torsdag kveld.

Da hadde han i to dager møtt partiledere og lederne for de to kamrene i nasjonalforsamlingen.

annonse

Mattarella varsler en ny runde med konsultasjoner tirsdag. Deretter vil han «trekke konklusjoner og foreta nødvendige beslutninger», sa han.

Dermed gir han også venstrepopulistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og det sosialdemokratiske Demokratiske parti (PD) tid til å forhandle om det er grunnlag for en mulig koalisjon.

De to partiene ligger ifølge meningsmålinger an til å få flertall dersom de skulle søke sammen om regjeringsmakt.

annonse

Regjeringskrisen er utløst etter at statsminister Giuseppe Conti tirsdag leverte sin avskjedssøknad, 14 måneder etter at regjeringen han ledet mellom M5S og høyrepopulistene Lega, kom på plass.

Conti begrunnet avgangen med sinne og frustrasjon over Liga-leder Matteo Salvini, som inntil nå har vært visestatsminister og innenriksminister i koalisjonsregjeringen. Salvini har skylden for krisen og alle konfliktene som lammer regjeringen, fremholdt Conte i en lang tale i senatet.

Contes regjering var Italias 65. på 73 år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon