Politiadvokat Kristine Knutsen-Berge informerer om at politiet onsdag pågrep og siktet en mann i slutten av 20-årene for drap. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

En mann i slutten av 20-årene er pågrepet og siktet for drap etter at en mann (43) ble funnet død på en parkeringsplass i Åsane i Bergen 1. juni.

Mannen ble pågrepet onsdag.

– Mannen er registrert i politiets registre fra før, men er ikke det vi omtaler som en kjenning av politiet, sier politiadvokat Kristine Knutsen-Berge under en pressekonferanse torsdag.

annonse

Det er ingenting som tyder på at det er en relasjon mellom den drepte og den siktede.

Går ut med navnet

Den drepte er 43 år gamle Ronny Nygård, opplyser Knutsen-Berge. Politiet går ut med navnet i samråd med familien og ber om tips i saken.

43-åringen ble funnet død ved en parkeringsplass utenfor Rema 1000 i Åsane i Bergen 1. juni.

Politiet gikk først ut 7. juni og ba om tips etter funnet av Nygård. De opplyste da at det ikke var mistanke om at noe straffbart hadde skjedd, men gjennom etterforskning i sommer har saken stilt seg i et annet lys, ifølge politiadvokaten.

Den siktede mannen var først innkalt som vitne i saken, men ble i juni siktet for uriktig forklaring.

Mannen ble avhørt onsdag, og avhørene fortsetter utover dagen torsdag. Han vil bli vurdert fremstilt for fengsling fredag.

annonse

Foreløpig er det ingenting som tyder på at det er flere involverte i saken, ifølge Knutsen-Berge.

Ber passasjerer melde seg

Ronny Nygård tok en nattbuss fra Bergen sentrum til Åsane om natten 1. juni. Han ankom Åsane rundt klokken 3 på natten, og politiet ber passasjerer fra bussen eller personer som var ved bussholdeplassen, om å melde seg.

De ønsker spesielt å komme i kontakt med en ungdomsgjeng som skal ha vært på bussen. Knutsen-Berge understreker at ungdommene ikke er mistenkt for noe i saken, de har kun status som vitner.

Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld, opplyser hans forsvarer, advokat Einar Råen, til Dagbladet.

Han har avgitt forklaring og ønsker å samarbeide med politiet. Når det gjelder selve hendelsen, har han ikke kjennskap til den, sier Råen.

annonse

Fakta om drapssaker i Norge i 2019

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av 13 drapssaker med 14 ofre. I tillegg kommer fire saker knyttet til dødelig vold.

* 1. januar: 49 år gamle Anne Kari Bjelland blir funnet drept etter en boligbrann i Haugesund. Obduksjonsrapporten viste at hun døde av stikkskader. Hennes samboer, en mann i 50-årene, er tiltalt for drap og også for likskjending, basert på at han rett etter drapet skal ha tømt ut bensin flere steder i boligen og tent på. Saken kom opp for Haugaland tingrett i august 2019. Aktor har lagt ned påstand om tolv års fengsel. Den tiltalte erkjenner drapet, men nekter for likskjending.

* 10. januar: 66 år gamle Randi Berntsen blir funnet drept i en leilighet i Sjøfarendes Aldershjem på Nordnes i Bergen like etter klokken 2 på natten. Hennes samboer, en 43 år gammel svensk borger, ble pågrepet på stedet og har erkjent drapet. Ifølge tiltalen har han blant annet påført lim i luftveiene til kvinnen, kvalt henne og stukket henne i halsen og brystet.

* 7. februar: 42 år gamle Ramilem Kamal fra Filippinene blir funnet død i en leilighet på Bjørndal i Oslo. En av naboene, en 39 år gammel mann med asiatisk bakgrunn, blir pågrepet og siktet for å ha drept henne.

annonse

* 15. februar: 28 år gamle Said Bassam Chataya, kjent fra hiphop-miljøet, blir knivstukket ved Danmarks plass i Bergen ved 21.30-tiden og dør en snau time senere på sykehus. Tolv personer ble siktet i saken, én av dem for selve drapet.

* 19. februar: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid, som var bosatt i Bærum, blir angrepet med øks på en gravlund i Haugesund. Hun dør dagen etter som følge av skadene. En 48 år gammel mann er siktet for drapet. Han er dømt 22 ganger tidligere og var ifølge de sakkyndige ikke tilregnelig da drapet skjedde.

* 27. februar: En 62 år gammel kvinne blir drept i en leilighet på Ellingsrud i Oslo. Kvinnens 29 år gamle sønn var i leiligheten da politiet kom til stedet og er pågrepet og siktet for drapet.

* 12. mars: En 63 år gammel kvinne blir funnet knivdrept i en leilighet i en kommunal bolig i Nattlandsveien i Bergen. Kvinnens ektemann (59) blir knivstukket og alvorlig skadd. Sønnen deres på 36 år er siktet for drap og drapsforsøk. De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk og ikke kan straffes med vanlig fengsel.

* 1. april: En 30 år gammel mann blir pågrepet, siktet for å ha knivdrept sin tidligere kone i 30-årene på Strømmen i Akershus. Paret er iranske statsborgere.

* 2. april: En 40 år gammel mann blir funnet livløs i en bolig i Florø i Sogn og Fjordane. Han blir kort tid etter erklært død. En 22 år gammel mann ble noen timer senere pågrepet og siktet for drap. To dager etter drapet blir en 40 år gammel mann også siktet i saken, men mistanken mot ham er svekket. Både avdøde og de to siktede er norske statsborgere og bosatt i Florø.

annonse

* 27. april: 40 år gamle Gisli Thor Thorarinsson blir funnet skutt i et bolighus i Mehamn i Finnmark. Han dør kort tid etterpå. To menn på 35 og 32 år blir pågrepet. 35-åringen regnes som hovedmistenkt og er siktet for drap, mens 32-åringen er siktet for medvirkning til drap. Både offeret og de to siktede er islandske statsborgere.

* 1. juni: 43 år gamle Ronny Nygård blir funnet død på en parkeringsplass i Åsane i Bergen. Politiet ber 7. juni om tips i saken og opplyser da at de ikke har indikasjoner på at noe straffbart har skjedd. 21. august blir en mann i slutten av 20-årene pågrepet og siktet for drap.

* 15. juni: Et elleve uker gammelt barn fra Hønefoss blir lagt inn på sykehus med alvorlige skader og dør rundt halvannen måned senere. Foreldrene er siktet for grov kroppsskade.

* 22. juni: En eldre mann blir funnet forslått i en kommune i Telemark. Han dør senere av skadene. En mann i 40-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Ifølge NRK er offeret den siktedes far.

* 27. juni: Siri Helen Johannessen (66) og Per Arne Ormehaug (67) blir funnet drept i en enebolig på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen. En sønn (40) ble pågrepet på stedet og siktet for drapene.

annonse

* 4. august: En kvinne og en mann i 70-årene blir funnet skadd i en bolig i Ørskog kommune i Møre og Romsdal. Kvinnen dør på sykehus to dager senere. En mann i 30-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Den siktede har en «familiær relasjon» til ofrene.

* 10. august: 17-årige Johanne Zhangjia Ihle-Hansen blir funnet død i en bolig på Eiksmarka i Bærum. Philip Manshaus (21), som er jentas stebror, er siktet for drap. Politiet fant den døde etter å ha pågrepet Manshaus i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Manshaus er siktet for terror.

* 15. august: En mann i 60-årene blir funnet død i sin egen bolig på Vinstra i Gudbrandsdalen. En mann i 30-årene er siktet for kroppsskade med døden til følge. De to har bodd ved siden av hverandre i en årrekke.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon