Politiet bruker enorme beløp på tolketjenester. Illustrasjonsbilde, Gjøvik politihus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Gjennom juli og august har Resett avdekket svimlende høye pengesummer som har blitt utbetalt til tolketjenester.

Det relateres til Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemda, Borgarting lagmannsrett, Oslo tinghus, Oslo politidistrikt samt Oslo universitetssykehus i 2018.

Nysgjerrigheten, forespørslene og responsen fra våre lesere relatert til disse artiklene har vært overveldende. Dessverre har ikke vi i Resett hverken tid eller ressurser til å følge opp disse «tolkeundersøkelsene» så godt som vi gjerne skulle gjort. Men avslutningsvis vil Resett vise hvilke utgifter hele politi-Norge har hatt relatert til pågripelser, avhør og etterforskning med personer som ikke kan og/eller vil kommunisere på norsk.

annonse

Norske statsborgere
Mange av de involverte har norsk statsborgerskap. Men de kan fortsatt rett og slett ikke føre en dialog på norsk. Se for eksempel artikkelen om Oslo universitetssykehus, hvor vedkommende hadde vært 30 år i Norge, og kunne ikke et ord norsk.

Les også: Oslo Universitetssykehus utbetaler enorme summer for tolketjenester (+)

Vi viser til følgende tilbakemelding fra avdelingsdirektør Roger Bjerke og seniorrådgiver Niels Christian Hervig:

– Tolking er aktuelt på flere av politiets arbeidsområder, herunder i straffesaksbehandlingen, ved utlendingsforvaltningen, i sivile saker og i forvaltningsoppgaver. I straffesaksbehandlingen brukes tolk eksempelvis ved politiarbeid på stedet når førstelinje utfører etterforskningsskritt, ved pågripelser, avhør, oversettelse i forbindelse med skjulte etterforskningsmetoder, oversettelse av dokumenter og under behandlings av saken i retten. I utlendingsforvaltningen brukes tolker eksempelvis ved asylregistrering, ved bruk av tvangsmidler etter utlendingsloven, i fengslingssaker ved fremstilling, ved underretning av vedtak og ved uttransportering.

annonse

– Tolketjenester utbetales både via faktura fra tolk eller tolkebyrå, og som honorar via lønnssystemet. Årlig er det om lag 30.000 oppdrag.

Totale utbetalinger i norske kroner (eks.mva) er som følger:

Honorar                    Faktura                     Total
31.775.649             44.546.579             76.322.228     (2018)
15.135.064             25.444.986             40.580.051»   (1.halvår 2019)

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon