Illustrasjonsbilde. REUTERS/Majed Jaber (JORDAN)
annonse
annonse

Islam er en totalpakke. Islamsk lov (sharia) har svar på alle verdens spørsmål om hva en kan og ikke kan gjøre, og hvordan verden egentlig fungerer. Tusenvis av doktorer og professorer ved universitetene i den muslimske verden har som jobb å forske på hvordan de kan bruke Koranen, hadith og sunna for å finne svar på stadig flere spørsmål. 

Her er min topp-10 over visdom disse kloke hodene har kommet fram til.

Les også: 14 unge menn pisket på syv dager i Indonesia – straffet for kjærlighetsforhold i strid med sharia

annonse

10: Sjakk er haram

Stormuftien av Saudi-Arabia (dvs. landets høyest rangerte muslimske teolog), Sheikh Abdulaziz al-Sheikh, avsa i 2016 en fatwa om at sjakk er ulovlig for muslimer. Årsaken er at sjakk fører til pengespill og fiendtlighet.

9: Det er forbudt å drepe frosk

Egypts høyeste religiøse råd utga i 2012 en fatwa som slår fast at det er forbudt å drepe frosker. Fatwaen henviser til en hadith der Muhammed hevder at frosker priser Allah hver gang de kvekker.

8: Det er lov å spises kjøtt fra jinn

 I 2011 avga Mohamed al-Zoghbi, en egyptisk lærd, en fatwa som sier det er lov for muslimer å spise kjøtt fra jinn (altså demonkjøtt). 

7: Det er forbudt å reise til Mars

Fatwa-rådet i Emiratene kom i 2014 med en fatwa som sier det er forbudt for muslimer å reise til Mars. Årsaken til forbudet er at en slik tur vil være en en-veis reise, og at man sannsynligvis ikke vil ha gode prognoser for overlevelse. Slik blir turen en form for selvmord, noe som er strengt forbudt etter sharia.

6: Mikke Mus må drepes (og helst Jerry også)

annonse

Muhammad Al-Munajjid, en anerkjent autoritet innen salafistisk teologi, erklærte i 2008 at Mikke Mus er haram, og at han bør drepes ved første anledning. Årsaken, mente han, er at mus i følge sharia er satans soldater, direkte kontrollert av djevelen selv. 

5: En kvinne som blir voldtatt av sin svigerfar blir mor til sin mann

Etter en kontroversiell sak i India i 2006, der en muslimsk kvinne ble voldtatt av sin svigerfar, bestemte de eldste i landsbyen at ekteskapet hennes nå var ugyldig, siden hun nå må anses som mor til sin mann. Det sunni-muslimske universitetet Darul Uloom Deoband avga en fatwa som bekreftet de eldstes beslutning om at hun nå var mor til sin egen mann, og denne fatwaen ble også bekreftet av andre muslimske autoriteter i India.

Da saken eksploderte i riksdekkende medier, tok saken en annen vending. Universitetet prøvde febrilsk å late som om de ikke hadde avgitt fatwaen, ekteskapet forble gyldig, og svigerfar fikk 10 år i fengsel.

4: Nekrofili er tillatt

Professor Sabri Abdul Raeuf ved det prestisjefulle Al-Azhar universitetet i Egypt avga i 2017 en fatwa der det slås fast at en mann kan ha sex med sin kone også etter at hun er død. Han begrunnet dette med at det ikke er noe eksplisitt forbud mot nekrofili i de muslimske skriftene.

3: Det er lov å ha sex med en kamel, men…

Irans øverste leder, Ayatollah Ruhollah Khomeini, ga ut «Tahrirolvasyleh» på 70-tallet. Disse bøkene danner grunnlaget for sharia-tolkningen i Iran (og er en av grunnene til at pedofili er tillatt i landet). I den står det at det er tillat for en mann å ha sex med en kamel. Men han må drepe dyret med en gang han er ferdig. Videre har han ikke lov til å selge kjøttet fra dyret i sin egen landsby (men han kan godt selge det i nabolandsbyen). 

2: En kvinne og en mann kan godt jobbe sammen, men bare hvis kvinnen først ammer mannen

Dr. Ezzat Atiya ved den prestisjefylte al-Azhar universitetet i Kairo, ga i 2007 en fatwa som gjør det lovlig for en kvinne og en mann å jobbe sammen. Forutsetningen er at kvinnen først ammer mannen. Denne handlingen vil medføre at han blir regnet som hennes familie, og hun kan da også ta av seg hijaben foran ham.

Denne fatwaen skapte mye oppstyr, helt opp til regjeringsnivå. Universitetet tok en revisjon som medførte at fatwaen ble tilbakevist, og dr. Atiya ble suspendert fra stillingen sin.

1: Jorda er flat

Sheik Abdul-Aziz Ibn Baaz, stormuftien av Saudi Arabia, avga en fatwa i 1976 som slår fast at jorda er flat, at solen og månen går rundt jorda, og at enhver som hevder at jorda er rund skal betraktes som en ateist, og straffes som det. Dette er basert på Koranen, for eksempel 50:7, der Allah bretter jorda ut som et teppe. Muhammed forklarer også i hadithene hvordan solen går ned om natten for å underkaste seg Allah, og at Allah etter en tid vil befale solen å gå tilbake til øst ved neste dag.

Imidlertid ombestemte den gode sheiken seg noen tiår senere. Han hadde hatt en prat med prins Sultan bin Salman Al Saud, som hadde vært med på tur med romfergen og sett jordas form med sine egne øyne.

0 (bonus): Terrorangrep mot sivile er forbudt

Professor Muhammad Tahir ul Qadri er øverste leder for den reaksjonære Minhaj-bevegelsen, og teologen Sylvi Listhaug konfronterte direkte i 2017. Han avga i 2010 en fatwa som stempler terrorister og selvmordsbombere som vantro. Hadde denne fatwaen hatt en kristent kontekst, hadde den bestått av én eller to setninger og en henvisning til det 5. budet. Men Qadri måtte bruke hele 600 sider for å forklare hvorfor det er feil å drepe uskyldige sivile. 

I tillegg er Qadri godt kjent for å tale med to tunger. Han snakker gjerne om fred og forsoning når han snakker engelsk, mens han er atskillig mer radikal på urdu. Han har for eksempel tidligere vært krystallklar på at de som bedriver blasfemi skal drepes, uansett hvem de er og hvor i verden de er.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon