Irans nye Bavar-373-missil, som president Hassan Rouhani avduket onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Irans utenriksminister Javad Zarif sier at Iran ikke vil la seg mobbe av USA. – Andre kan godta det, men vil vil ikke gå med på det, sier han.

annonse

Zarif, som er på besøk i Oslo, sier at Iran ikke har noen tanker om å gå til krig i Persiabukta.

– Vi vil ikke starte den krigen. Vi har ikke gått til krig mot noen på 250 år. Men de som har gått til krig mot oss, har ikke vært veldig fornøyd med utfallet, sier han i et foredrag på NUPI i Oslo.

Han beskylder USA for å terrorisere sivilbefolkningen i Iran og drive med økonomisk utpressing .

I Teheran sa Irans president Hassan Rouhani onsdag at det er nytteløst å snakke med USA om atomavtalen som nå forvitrer ytterligere etter at USA trakk seg fra den, melder AP.

– Nå som våre fiender ikke aksepterer logikk, kan ikke vi svare med logikk, sa Rouhani i en tale etter at han avduket et nytt langdistansemissil.

– Når fienden avfyrer en rakett mot oss, kan ikke vi holde en tale og si: Vær så snill, herr president, ikke skyt mot vårt land og vårt uskyldige folk. Vær så snill å trykk på en knapp og ødelegg raketten i lufta, sa Rouhani.

Det nye missilet Bavar-373, er en antiluftrakett som Rouhani sier er en forbedring over det russiske S-300. Ifølge iransk TV kan Bavar-373 identifisere opp til 100 mål på en gang og skyte mot dem med seks forskjellige våpen.

Iran har siden 1992 utviklet en egen avansert forsvarsindustri som har produsert lette og tunge våpen, fra granatkastere og torpedoer til stridsvogner og ubåter.

USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran etter at Trump-administrasjonen trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen på grunn av bekymring for Irans missilprogram og regionale innflytelse.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.