Foto: Alfredo ESTRELLA / AFP
annonse
annonse

Når myndighetene ikke evner å opprettholde voldsmonopolet så ender det dessverre i lovløshet. Folket tar loven i egne hender og resultatet kan fort ende med lynsjing.

7 mistenkte bandemedlemmer, en av dem var i tenårene. I byen Puebla sørøst for Mexico City ble de ført ut av den lokale politistasjonen av en lynsjmobb og dernest hengt. Tilskuerne heie dem frem med tilrop om rettferdighet, og for å se deres blod.

Tenåringen, en 16 årig gutt var fremdeles i live da de tok han ned. Men folk ropte at de skulle henge han opp igjen, noe som også ble gjort, skriver The Guardian.

annonse

(Resett advarer om sterke scener)

Antall lynsjinger i Mexico har blitt tredoblet på ett år.

annonse

Mexico er et korrupt land og er også styrt av voldelige narkobander. Her er ikke et menneskeliv mye verdt, i fjor ble 35,964 personer drept. Politiet tar i mot bestikkelser og vender ryggen til. Om ikke kan de selv ende på dødslisten. Seks politifolk ble skutt og drept da væpnede menn forsøkte å få fri en fange.

Les også: Over 30 drept på to døgn i grenseby i Mexico

– Utviklingen er skremmende og det finnes steder der situasjonen er ute av kontroll, sier Elisa Godínez Pérez, en mexicansk antropolog som studerer lynsjing.

Hun forteller at årsaken er et inkompetent politi, et ineffektivt rettssystem og en rask voksende mafia. At det ligger til rette for at folk tar loven i egne hender. Lynsjing er deres måte å opprettholde lov og orden.

Les også: Mexicos president ber USA investere i Mellom-Amerika for å stanse migrantstrømmen

Mexico ble kolonisert av Spania på 1500 tallet og ble en selvstendig stat i 1810. I motsetning til USA der migranter fikk tildelt jord for å etablere sin egen farm. Ble det i spanske kolonier etablert et aristokrati av godseiere. Slik at Latin Amerika endte opp med et jordeiende aristokrati og fattige landarbeidere.

Dette har skapt ustabile og konfliktfylte land. I kontrast til USA som etablerte kjøpesterke bønder og gode skattebetalere.

Mexicansk politi fant 19 lik langs veien og hengende fra en bro. En banner hang rett ved med teksten «Slik ender dere». Det var en trussel fra et narkokartellet til et annet.

annonse

Les også: Beskyttet journalist drept i Mexico

Mexico har hatt en historie med statskupp, attentater og en borgerkrig. De har en sentralmakt, men ute i distriktene opptrer godseierne som småkonger. Narkotikasmugling til USA går ofte igjennom Mexico, det har medført mye vold og kriminalitet. Dette er noen av argumentene til Trump for å bygge en grensemur.

Når myndighetene som egentlig skal ha voldsmonopol ikke evner å beskytte innbyggerne. Kan det ende med at de tar loven i egne hender. Det er en utvikling som sjelden ender i en positiv retning.

Men det viktigste for folk er beskyttelse av liv og eiendom. Selv om metodene i vår trygge del av verden oppfattes som barbarisk.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon