Christian Tybring-Gjedde (Frp) under debatten «Kan vi stole på NATO?» under Arendalsuka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) er ikke imponert over Irans utenriksministers oppførsel under sistnevntes besøk i Norge.

Torsdag møtte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og medlemmer av Stortingets forsvarskomité i Oslo. En av stortingspolitikerne som var til stede på møtet var Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde. I et innlegg på Facebook går han hardt ut mot Zarifs omstridte uttalelser om at Norge vør stå opp mot USA. Tybring-Gjedde understreker at USA er Norges viktigste allierte.

– Gårsdagens møte var en selsom opplevelse. Det er underlig og unaturlig å høre en utenriksminister fra en nasjon som har gjort brudd på menneskerettighetene til en del av etablert nasjonal politikk kritisere Norges fremste allierte, USA. For egen del tok jeg opp Irans hatefulle retorikk mot Israel, og ba utenriksministeren forklare bakgrunnen for at Irans åndelige leder, Ayatollah Khamenei, offisielt har uttalt (2015) at Israel vil være fjernet fra kartet om 25 år og at «jihad» vil følge landet til det er borte. Til det responderte utenriksministeren at Khamenei ikke hadde sagt at det var Iran som skulle gjøre det (sic!), skriver Tybring-Gjedde. 

Les også: Tybring-Gjedde: – Fremskrittspartiet skal drive dette landet fremover

Ytringsfrihet

– Jeg tok også opp mangelen på ytringsfrihet og viste til organisasjonen «Reporters Without Borders», som har plassert Iran på 164. plass av verdens 180 land når det gjelder ytringsfrihet. Jeg nevnte også forbudet mot Facebook og Twitter. På dette spørsmålet var svaret like lite kreativt som det var informativt. Her var responsen at «Reporters Without Borders» ikke var til å stole på.

Respekt for norsk kultur

I forbindelse med debatten rundt håndhilsing presiserer Tybring-Gjedde at han aksepterer at norske gjester i Iran velger å unnlate å håndhilse på det motsatte kjønn, og at kvinner bruker slør.

– Jeg aksepterer imidlertid ikke at iranere som kommer på offisielt besøk til Norge ikke respekterer vår kultur mens de er her. Og i Norge hilser menn og kvinner på hverandre ved å ta hverandre i hendene. At utenriksminister Zarif ikke tok vår statsminister, vår utenriks- og forsvarsminister eller komitelederen av Utenriks- og forsvarskomiteen i hånden er direkte uforskammet. Ordtaket «When in Rome, do as the romans», er like gyldig i Oslo.