Det er ikke småpenger Sverige må betale til EU. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
annonse

EU-kommisjonen vil at Sverige skal øke sitt bidrag til EU med 40 prosent som følge av Brexit.

Det pågår intensive budsjettforhandlinger i EU-kommisjonen. Sverige nekter i utgangspunktet å betale mer i medlemskapsavgift, mens Kommisjonen mener Sverige betaler for lite, skriver Sveriges Radio.

– Sverige er et av de rikeste EU-landene og det er bare rett og rimelig at Sverige betaler sin del av EU-budsjettet, sier Gert-Jan Koopman, generaldirektør i EU-kommisjonen.

annonse

I dag betaler Sverige 0,7 prosent av BNP i EU-avgift, mens gjennomsnittet er 0,8 prosent. For å dekke forventet tap på grunn av Brexit foreslår EU-kommisjonen at Sveriges årlige avgift økes fra ca. 40 til 55 milliarder SEK, en økning på 37,5 prosent.

Det kan høres mye ut, innrømmer Koopman. Men han hevder den faktiske økningen blir bare rundt 10 prosent siden «veksten samtidig øker».

Les også: Sverige har EUs svakeste vekst i BNP per innbygger

Sverige på sin side argumenterer for at EU-bidragene landet betaler kun skal fordeles slik at EU-land som nekter å ta i mot «flyktninger» skal straffes økonomisk. Men dette avvises av Koopmann, siden det ikke finnes lover i EU som kan tvinge land til å åpne sine grenser for migranter.

EU-kommisjonen vil heller bruke gulrot enn pisk, og satser på en løsning som bruker økonomisk belønning til de landene som bosetter migranter.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.