Det er ikke småpenger Sverige må betale til EU. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
annonse
annonse

EU-kommisjonen vil at Sverige skal øke sitt bidrag til EU med 40 prosent som følge av Brexit.

Det pågår intensive budsjettforhandlinger i EU-kommisjonen. Sverige nekter i utgangspunktet å betale mer i medlemskapsavgift, mens Kommisjonen mener Sverige betaler for lite, skriver Sveriges Radio.

– Sverige er et av de rikeste EU-landene og det er bare rett og rimelig at Sverige betaler sin del av EU-budsjettet, sier Gert-Jan Koopman, generaldirektør i EU-kommisjonen.

annonse

I dag betaler Sverige 0,7 prosent av BNP i EU-avgift, mens gjennomsnittet er 0,8 prosent. For å dekke forventet tap på grunn av Brexit foreslår EU-kommisjonen at Sveriges årlige avgift økes fra ca. 40 til 55 milliarder SEK, en økning på 37,5 prosent.

Det kan høres mye ut, innrømmer Koopman. Men han hevder den faktiske økningen blir bare rundt 10 prosent siden «veksten samtidig øker».

Les også: Sverige har EUs svakeste vekst i BNP per innbygger

Sverige på sin side argumenterer for at EU-bidragene landet betaler kun skal fordeles slik at EU-land som nekter å ta i mot «flyktninger» skal straffes økonomisk. Men dette avvises av Koopmann, siden det ikke finnes lover i EU som kan tvinge land til å åpne sine grenser for migranter.

annonse

EU-kommisjonen vil heller bruke gulrot enn pisk, og satser på en løsning som bruker økonomisk belønning til de landene som bosetter migranter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon