Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
annonse
Lederne av G7-landene har blitt enige om at Frankrikes president, Emmanuel Macron, skal sende et budskap til Iran.
annonse

Iran ble søndag drøftet under G7-toppmøtet i Biarritz i Frankrike.

Kilder tett på Macron sier det er en høy prioritet å minske spenningene i Persiabukta, og å forhindre at Iran utvikler atomvåpen.

– Som president for G7 har presidenten fått fullmakt til å diskutere med Iran og sende en melding til iranske myndigheter, opplyser en fransk diplomat, uten å gi ytterligere detaljer.

annonse
– Har ikke gått med på noe

Bestemmelsen kommer etter at Macron nylig har hatt samtaler med både amerikanske og iranske myndigheter. Fredag møtte han Irans utenriksminister Javad Zarif i den franske hovedstaden.

USAs president Donald Trump sier imidlertid at han ikke har gått med på å sende et felles G7-budskap.

– Vi kommer til å ta vår egen kontakt. Man kan ikke stoppe mennesker fra å prate. Hvis de vil prate, så kan de prate, sier Trump.

Økt spenning
annonse

Spenningen har økt betraktelig de siste månedene mellom Iran, USA og EU-landene. Trump trakk i mai i fjor USA ut av atomavtalen med Iran. Den ble i 2015 framforhandlet med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, og trådte i kraft året etter.

USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran etter at Trump-administrasjonen trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen på grunn av bekymring for Irans missilprogram og regionale innflytelse.

Konfliktnivået har de siste månedene også økt kraftig i farvannene rundt Hormuzstredet, der flere skip er blitt angrepet, inkludert to fartøyer med tilknytning til Norge.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon