Blogger Andrea Johanna Bratt Mæhlum og Utenlandsadoptertes politiske utvalg arrangerte lørdag minnemarkering for å minnes Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.
«Vi er tre utenlandsadopterte som ønsker å markere tapet av medadopterte Johanne Zhangjia, synliggjøre utenlandsadopterte som en minoritet og vise avstand til rasisme,» lød invitasjonen. Markeringen ble støttet av de pårørende til offeret.
Johanne Ihle-Hansen ble drept av sin stebror i forkant av det nylige terrorangrepet på moskeen i Bærum.
Ringvirkninger
Markeringen preges av lite oppmerksomhet rundt drapet på Ihle-Hansen og utenlandsaptoderte som minoritet.
Innledningsvis ble forsamlingen oppfordret til ett minutts stillhet for å minnes Ihle-Hansen.
Diana Fynbo presiserte i sin tale at «det er ikke min eller din oppgave i å finne motivet for drapet, men det er min og din oppgave å lytte, anerkjenne og ta på alvor de ringvirkningene en slik tragedie får i hver enkelt av oss».
Selv om motivet bak drapet ikke er offentlig kjent, var den røde tråden berørt av spørsmål om tilhørighet og rasisme.
Andrea Johanna Bratt Mæhlum forteller hvor nær tragedien ble for henne da hun leste at Ihle-Hansen var adoptert.
– I lys av denne hendelsen blir vi minnet på hvor sårbart livet er. Det berører oss alle og det er derfor vi er her i dag for å minnes Johanne Zhangjia.
Les også: Johanne Ihle-Hansen bisettes 4. september
Adoptert inn i samfunnet
– Er man adoptert er man også adoptert inn i et samfunn, sier Bratt Mæhlum før hun ga mikrofonen til Glenn Hole.
Hole leverte en rørende appell om hvordan det er å være annerledes og møte med et samfunn som ikke helt forstår at han er mer norsk enn noe annet. At hans verdier og tankesett er fra og tilhører Norge.
– Jeg kom til Norge da jeg var 6 måneder gammel, jeg er oppvokst på Sunnmøre, jeg er fra Ålesund og jeg er norsk.
Han fortalte at det å være adoptivbarn ofte henger sammen med å bli konfrontert med spørsmål basert på biologi. Spørsmål om hvor han «egentlig» er fra.
– Til tross for at vi som er adoptert er norske, opplever vi stadig spørsmål og kommentarer på at vi ikke er ekte norske.
Han presiserte at man adopteres inn i et samfunn, men at han savner friheten til å definere sin egen identitet. Friheten til å identifisere seg som norsk.
Les også: Drapet på Johanne Ilhe-Hansen var rasistisk motivert
Til minne
Minnemarkeringens budskap er sterkt, og tankene går til familie og venner berørt av tragedien som rev Johanne Ihle-Hansen vekk så alt for tidlig.