Kronprins Haakon prøver forgjeves å håndhilse på Faiza (i midten) Fatima (.v.) og Sriha da han besøker den terrorrammede moské Al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Ledelsen i al-Noor moskéen var ikke klare over at kvinnene ikke ønsket å håndhilse på kronprinsen.

Kronprins Haakon besøkte moskéen for å vise støtte etter skyteangrepet i Bærum, men ble møtt av tre kvinner som ikke ønsket å håndhilse på ham. De hilset i stedet med hånden til hjerte og et lite nikk.

Beklager til kronprinsen

annonse

Informasjonsansvarlig i Al-Noor moskéen, Waheed Ahmed, sier til NRK at de ikke visste at kvinnene ikke ville håndhilse.

– Vi ønsket ikke at kronprinsen skulle havne i den situasjonen, men vi visste ikke at de tre kvinnene ikke ville håndhilse. Vi beklager derfor til kronprinsen at dette skjedde, sier Ahmed til NRK.

Ledelsen i moskéen var i et møte på slottet dagen før besøket, og gikk gjennom mulig scenarioer.

– Håndhilsing var ikke i tankene, og ble derfor ikke et tema som ble tatt opp. Hadde vi visst på forhånd at kvinnene ikke ville håndhilse, hadde vi informert kronprinsen om det, men det var helt ukjent for oss at de ikke ville det, sier Ahmed.

Angrer ikke

En av kvinnene som ikke ønsket å håndhilse på kronprins Haakon er Zeliha Acar som er styremedlem i Islamsk Råd Norge.

annonse

– Jeg må forholde meg til det jeg føler er rett. Dette er en verdi jeg har hatt lenge, om jeg hadde håndhilst på kronprinsen der, så hadde jeg gitt fra meg en av verdiene jeg holder fast i, sier Zeliha Acar til NRK.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon