Kronprins Haakon prøver forgjeves å håndhilse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

Haakon Magnus besøker en moské, men hans utstrakte hånd blir hengende i løse luften. En kvinne i hijab nekter å hilse.

Mange nordmenn tenker sikkert: Respektløst av muslimene.

Men er personen som nekter å ta på hånden til vår tronarving virkelig en gyldig representant for alle muslimer som bor i Norge?

annonse
Zeliha Acar ønsker at påbudet om synlige ører på pass skal fjernes. Og hun vil ikke hilse på vår tronarving. Hennes arbeidsgiver er Islamsk Råd. Skjermdump NRK.

Det viser seg at hun heter Zeliha Acar og jobber i Islamsk Råd Norge, og at hun har vært profilert i media før. Hun er kvinnen NRK løftet frem som følte seg krenket av å vise ørene på passbildet.

Kjetil Rolness skriver på Facebook:

«Ikke ville hun vise ørene på passbilde. Ikke ville hun håndhilse på vår neste konge. Men å kjempe – i mediene – for at konservativ islam skal overstyre norske regler, skikker og normer, det vil hun. På vegne av hvem?»

annonse

Les også: Kronprins Haakon ble stående med hånden i løse luften i Al Noor-moskeen – Vebjørn Selbekk mener det er respektløst

Rolness henviser til Trond Brækhus, som «har gjort hjemmeleksen sin»:

«Har du høyrt om Zeliha Acar? Det var kvinna som var intervjua av NRK i juni i år, ho som ikkje ville vise øyrene sine i passet sitt. Reportasjen gav uttrykk for at NRK snakka med ei tilfeldig kvinne som dei hadde funne utanfor ein passfoto-automat. Det kom aldri fram at ho jobba i Islamsk råd og blant anna hadde som oppgåve å jobbe for å få flest mogleg til å sende inn høyringsuttalelse mot den nye passlova. Svak journalistikk! NRK var her eit reint mikrofonstativ for islamsk råd. Ingen andre medier påpeikte den svake journalistikken til NRK, sjøl om denne saka var ein av dei mest diskuterte den veka,» skriver Brækhus.

Representerer hun muslimer i Norge?

En kommentar på Facebook siterer en moderat muslim:

annonse

«Det var null problem på moskeen som Kronprinsen besøkte, at imamen tidligere på dagen håndhilste på de fremmøtte kvinnene. Straks Kronprinsen kom, så ble det hilst ved brystet. Islamsk Råd sto for organiseringen.»

Fatima Betül Sarayli skriver i en kommentar:

«Ønsker ikke å henge ut noen, men jeg har kjennskap til de involverte i denne spesifikke hendelsen. Dette handler verken om Islam, frihet, salighet eller dedikasjon til en religion. Dette handler om en showoff ideologi godt grunnet i politisk salafisme og da er jeg lite tolerant.»

Det handler altså om en kvinne som ble så krenket at hun begynte å gråte fordi hun måtte vise ørene sine, men som forventer at vår tronarving skal akseptere at hun ikke vil ta ham i hånden.

Islam Net har lagt ut en video til forsvar for Zeliha Acar:

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse