Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Østerrike henter hjem to foreldreløse barn fra Syria. Det er første gang Østerrike tar hjem barn av IS-tilhengere.

– Vi har besluttet å ta hjem de to foreldreløse barna, og forberedelsene er i gang, sier Peter Guschelbauer, som er talsmann for det østerrikske utenriksdepartementet. Han legger til at prosessen kan ta noen uker.

annonse

De to søsknene befinner seg i den overfylte al-Hol-leiren i det nordvestlige Syria, som kurderne driver etter at IS ble beseiret. Ifølge meldinger tidligere i sommer er det over 70.000 syriske og utenlandske kvinner og barn i leiren.

Moren til de to barna sluttet seg til IS da hun var 15 år gammel i 2014. Hun er trolig død.

Ifølge Guschelbauer kan ytterligere tre barn av IS-tilhengere vende hjem senere.

Omverdenen er splittet når det gjelder å hente hjem barn og deres mødre fra Syria. Norge har hentet hjem fem foreldreløse søsken, og Sverige hentet i mai sju foreldreløse barn.

Også Tyskland, Frankrike, Belgia, Tyrkia og Russland har tatt hjem barn, og Kasakhstan, Usbekistan og Kosovo har hentet hjem også mødrene. I fjor fikk også en amerikansk kvinne og hennes fire barn lov å vende hjem til USA.

Men de fleste land henter bare barn som er foreldreløse etter at deres IS-foreldre er døde, og noen land, som Storbritannia og Australia, har lagt seg på en hard linje. Storbritannia har fratatt flere IS-tilhengere statsborgerskapet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.