Illustrasjonsbilde. Foto: lucadp / Shutterstock / NTB scanpix

De tror flere hundre tusen nordmenn ikke har rapportert inn kryptovaluta og skjerper nå innsatsen.

– Nye tall viser at det fremdeles er mange som ikke rapporterer kryptovaluta i skattemeldingen. Vi følger derfor opp i 2022 med skjerpet innsats både på veiledning og kontroll, sier divisjonsdirektør Odd Woxholt i Skatteetaten i en pressemelding.

– Selv om vi prosentvis ser en markant økning, er vi ikke naive. Det er langt flere som ikke rapporterer, enn dem som korrekt rapporterer. Derfor vil vi nå skjerpe innsatsen mot dem som skjuler inntekter og formuer som stammer fra kryptovaluta, sier Woxholt.

Foto: Reuters/Dado Ruvic

Les også: Blir jeg kryptomillionær?

Flere nordmenn har investere i kryptovaluta og 2020 rapporterte 13.846 personer inn 951 millioner kroner i inntekter fra kryptovaluta og 7,5 milliarder kroner i kryptovalutaformuer. Skatteetaten mistenker at tallene er langt høyere enn det som blir oppgitt. De tror det kan dreie seg om titalls milliarder kroner fordelt på 300.000 personer. 

De har etablert en ekspertgruppe som arbeider med kryptovaluta, skriver NTB.

– Mye av gapet skyldes trolig at en del kryptoeiere ikke har satt seg godt nok inn i regelverket rundt skatt på kryptovaluta. Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge lover og regler, og vi ønsker å hjelpe dem som investerer i krypto til å gjøre det riktig, sier Woxholt, forteller at det er den enkeltes ansvar å rapportere dette i skattemeldingen.

– De som ikke oppgir verdier til beskatning, risikerer tilleggsskatt. Grove saker politianmelder vi, sier Woxholt.

https://resett.no/2020/11/01/skatteetaten-har-laget-kryptoeier-register-vi-har-dialog-med-okokrim-og-kripos/?swcfpc=1