BANAN, KIWI, ANANAS: Helsedepartementet frykter at e-sigaretter med smak av frukt og godteri vil lokke til seg ungdom, og vurderer forbud mot slike tilsetninger. Selv innvender nonsmoke-bransjen at e-sigaretter, uavhengig av smak, nesten utelukkende brukes av voksne eks-røykere. Illustrasjonsbilde. Foto: Mike Orlov / Shutterstock / NTB

[ihc-hide-content ihc_mb_type=»show» ihc_mb_who=»1,2,3,7,8,9,10,11,12″ ihc_mb_template=»3″ ]

På ett år har en norsk snusbutikk på nettet utviklet seg til noe som ligner et skandinavisk konsern innen snus og e-sigaretter.

Det er i alle fall planen. Selv om det meste av Norse Impacts virksomhet fortsatt befinner seg i Norge, satser selskapet nå på ekspansjon i Sverige og Storbritannia.

Underveis har de fått drahjelp fra corona-pandemien. Foran hver nedstengning, eller når en ny variant av covid-19 melder seg, merker Norse Impact økt påtrykk. Da omicron-varianten ble kjent i november 2021, ble lageret tømt for flere sorter snus.

Reisen begynte høsten 2020, da norske MaxSnus, en snusbutikk på nettet, gjennomførte en kapitalutvidelse i form av aksjesalg blant sine kunder og deretter gjennom en kampanje på crowdfunding-plattformen Folkeinvest.

Les også: Bergenser vil bli hotellkonge i Europa (+)

Planen var å øke selskapets egenkapital og eierspredningen for slik å bli opptatt på daværende Merkur Market (Euronext Growth), Oslo Børs’ markedsplass for oppstarts- og vekstselskaper som er for små til å noteres på hovedlisten.

Dette viste seg imidlertid vanskeligere enn antatt. MaxSnus dro til slutt til Sverige, hvor de overtok selskapet SealWacs, som med heller begrenset suksess hadde utviklet en sensor som i sanntid overvåket produksjonen av plastposer.

Med på kjøpet fikk de SealWacs’ notering på svenske Spotlight Stock Market, en frittstående markedplass for oppstarts- og vekstselskaper.

Deretter begynte oppkjøpene.

I tur og orden kunngjorde SealWacs at de hadde overtatt den norske e-sigarett-forhandleren We Care, fordampervæske-forhandleren Dampmonopolet i Flekkefjord, Egersund og Farsund samt butikkene Larvik Damputstyr og Dampmannen i Porsgrunn.

SealWacs har også inngått intensjonsavtale om oppkjøp av Eurobrands AB, omtalt som «Sveriges ledande Vape-företag».

10. januar endret SealWacs navn til Norse Impact. Det Göteborg-baserte selskapet har fortsatt en overvekt av norske eiere, herunder de tidligere aksjonærene i MaxSnus og We Care. I oktober 2021 tiltrådte Marius Arnesen som daglig leder.

Les også: Finans-amatører dropper lovpålagt prospekt – tyr heller til TikTok (+)

Dere har nylig kjøpt opp en rekke selskaper, delvis med kontant oppgjør finansiert med lån. Frykter dere ikke å brekke ryggen?

– Det er riktig at vi har kjøpt opp endel selskaper den siste tiden for å styrke vår posisjon i markedet. Det er imidlertid ikke riktig at oppkjøpene er finansiert gjennom lån. Oppkjøpene ble alle finansiert med oppgjør i Norse Impact-aksjer og kontanter.

– Kontantvederlagene er dekket av gjennomført emisjon og egne, oppbygde driftsmidler. Samtlige av selskapene som Norse Impact har ervervet, var også allerede cash-positive, med gjeldsfrie lagre og kontanter på bok. Videre tjener vi gode penger, i motsetning til en rekke av våre konkurrenter – spesielt på snussiden, forteller Arnesen.

– Så vi frykter overhodet ikke å brekke ryggen, slår Arnesen fast.

Sommeren 2021 tok Norse Impact opp et brolån på fjorten millioner svenske kroner for å delfinansiere oppkjøpet av We Care. Foruten hundre millioner Norse Impact-aksjer fikk eierne av We Care ti millioner svenske kroner i rede penger.

Saken fortsetter.

FOREBYGGENDE TILTAK: Daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) viste frem de nye innpakningene med advarsel til snus og tobakk på en pressekonferanse 9. februar 2015. Ill.bilde. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nå planlegger Norse Impact å ekspandere til Storbritannia, hvor de allerede har sikret seg fotfeste gjennom datterselskapet Norsevape Ltd. Der skal de etter planen åpne en fysisk butikk i Milton Keynes, en by litt nord for London.

Inntil videre skal Norsevape forhandle fordampervæske, internasjonalt bedre kjent som e-juice eller vape. Men på sikt håper Arnesen og kollegene i Norse Impact at Storbritannia opphever sitt snusforbud som følge av Brexit.

Som en arv fra EU har Storbritannia snusforbud. Står forbudet for fall, tror dere?

– Ja, men det kan fortsatt ta en stund før det kommer. Storbritannia har gått aggressivt frem og uttalt at det britiske samfunnet skal være røykfritt innen 2030. For å klare dette er de helt avhengig av gode substitutter.

– Historikken forteller oss at produkter som nikotintyggis og nikotinplaster over tid viser seg å være lite effektive. Det er her produkter som spesielt den elektroniske sigaretten, men også snus skiller seg ut.

– Vape kan nå fås på resept i Storbritannia, og den britiske regjeringen tillegger snusen æren for at Sverige har den laveste andelen røykere blant voksne i Europa. Vape vil være med på å drastisk redusere antallet røykere i Storbritannia, men det vil ikke være nok til å få et røykfritt samfunn innen 2030. For å nå målet trenger de også snusen, og det er de også klar over, mener Arnesen.

Les også: Sier til Resett at han vil lage norsk miljøavis: – MSM mangler kriseforståelse (+)

Mens Storbritannia kanskje vil oppheve sitt snusforbud en gang i fremtiden, må Norse Impact forholde seg til et mulig forbud rettet mot fordampervæske i Norge.

Nærmere bestemt vurderer Helsedepartementet å forby fordampervæske som har andre smakstilsetninger enn tobakk, for eksempel sitron eller jordbær. Forslaget er fortsatt til høring, og Helsedepartementet har ennå ikke tatt en formell avgjørelse.

Saken fortsetter.

IKKE AVKLART: Forslaget om smaksforbud ligger nå på bordet hos nylig utnevnt helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Avgjørelsen ventes våren 2022. Arkivbilde. Foto: Javad Parsa / NTB

Hos Helse- og omsorgsdepartementet, som ledes av helseminister Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet, holder de kortene tett til brystet.

– Forslaget om forbud mot smakstilsetninger i e-sigaretter er fortsatt til vurdering i departementet. Det er i dette spørsmålet ulike hensyn som må veies mot hverandre, herunder hensynet til voksne røykere og hensynet til beskyttelse av barn og unge, opplyser statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt til Resett.

– Departementet tar sikte på å få avklart videre prosess i løpet av våren 2022, sier Bjørkholt videre.

Hos Norse Impact tar daglig leder Marius Arnesen et mulig forbud med fatning. Hos dem utgjør standardsmaker som tobakk og mentol halvparten av salget, mens det går mindre i smaker som Coca-Cola, bubblegum og tropiske frukter.

– Et stort flertall av dem som ønsker å stumpe røyken, starter med tobakkssmak, da dette er det mest sammenlignbare til den tradisjonelle røyken. Etter relativt kort tid får de fleste skjerpet både smaks- og luktesans, noe som fører til at de heller vil dampe på noe som smaker og lukter bedre. Denne overgangen er et veldig viktig ledd for mange i kampen om å klare å stumpe røyken en gang for alle, mener Arnesen.

I sitt høringssvar til Helsedepartementet går Tobakkindustriens Felleskontor (NMA) imot et forbud mot e-sigaretter med smakstilsetning. NMA siterer Folkehelseinstituttet på at bruken av e-sigaretter nær er ikke-eksisterende blant folk som aldri har røykt.

– I Norge og England forekommer bruk av e-sigaretter nesten utelukkende blant personer som røyker eller har røyket sigaretter, og i svært liten grad blant personer uten noen erfaring med tobakksprodukter, innvender Tobakkindustriens Felleskontor.

Det er en erfaring Marius Arnesen deler.

– Helsedepartementets hovedargument for å eventuelt innføre smaksrestriksjoner er beskyttelse av barn og unge. Vi har en omfattende kundedatabase i Norge. Data forteller oss at 94 prosent av våre kunder er 25 år og eldre, dette til tross for at vi siden åpningen av vår første butikk i 2016 har ført et stort utvalg av e-juice med smak.

– Det vi derimot ser, er at våre kunder sier følgende: 37 prosent har fått produktet anbefalt av fastlegen sin; 93 prosent bekrefter at de kjenner helsegevinst etter bytte til vape alias e-sigaretter; 56 prosent hadde røykt i 21 år eller mer; kun 2 prosent av hadde aldri røykt før, og av disse var 92 prosent over 25 år, ramser Arnesen opp.

– Argumentet til Helsedepartementet fremstår ved første øyekast som fornuftig, men statistikken gir derimot et tydelig svar, mener Arnesen.

Saken fortsetter.

SLIK FUNGERER DET: En svenske tar seg en blås med e-sigarett, også kjent som fordampervæske, e-juice og vape. Det finnes stor variasjon i pennenes utforming og smaken på innholdet. Ill.bilde. Foto: Erik Nylander / TT / NTB

We Care, som inngår i Norse Impact-konsernet, deltok også i høringsrunden. Der luftet de sin bekymring for at forbud mot smakstilsetninger i Norge vil gjøre at forbrukerne importerer tilsvarende produkter fra utlandet, men da produkter som kanskje har usikker opprinnelse eller mindre trygg kvalitet.

– Dette vil potensielt gi betydelig usikkerhet for kundene, da mange utenlandske aktører ikke er like sikkerhets- og kvalitetsbevisste i det produktsortimentet som de fører. Alle e-juicer som selges i våre salgskanaler er produsert hos ISO-sertifiserte fabrikker, og oppfyller de strengeste reguleringsvilkår, opplyser Arnesen.

Hvis det blir forbud mot e-sigaretter og fordampervæske med smakstilsetning, har Norse Impact likevel et ess i bakhånd.

– Vi vil kunne imøtekomme behovet hos kundene dersom det eventuelt innføres en regulering av smakstilsetning, da gjennom våre digitale salgskanaler i Sverige og Storbritannia. Dog vil dette medføre at salgsprosessen blir noe mer kronglete for kundene, avrunder daglig leder Marius Arnesen i Norse Impact.

Resett spurte Helsedepartementet om de deler bransjens bekymring for at forbud mot damp med smak gjør at folk heller bestiller tilsvarende produkter av usikker opprinnelse eller mindre trygg kvalitet fra utlandet.

Videre ønsket vi å vite om Helsedepartementet tror forbud mot damp med smak, slik at kun tobakkssmak blir lov, kan lokke eks-røykere tilbake til vanlig tobakk. Helsedepartementet har ikke besvart spørsmålene.

Les del to av denne nyhetssaken her: Støtter forbud mot e-sigaretter med smak: – Vi vet lite om tilsetningsstoffene (+)

[/ihc-hide-content]

https://resett.no/2022/01/09/fhis-vaksinasjonssjef-til-resett-mrna-vaksinene-er-ikke-genterapi/