«PAPIERE, BITTE»: Fra mars vil du blant annet kunne stoppes i biltrafikken for vaksinepass-kontroll. På bildet ser vi demonstranter foran Hofburg-palasset i Wien, residensen til Østerrikes president, 11. desember 2021. «Nei (til dødelig gift)» og «frihet for uvaksinerte» lyder parolene. Foto: Lisi Niesner / Reuters / NTB
annonse
annonse

Skal ta stikkprøver i trafikken.

Flere har på sosiale medier påpekt at forrige gang innenlandspass var påbudt i Østerrike var under Anschluß, Nazi-Tysklands okkupasjon fra 1938 til 1945.

Passenes funksjon var blant annet å skille ut og stenge ute jøder fra resten av befolkningen. «Verordnung über Reisepässe von Juden» foreskrev at bokstaven J skulle stemples i passet til landets jødiske innbyggere.

annonse

Nå innføres det en ny type innenlandspass i Østerrike. Dette skjer i forbindelse med at vaksinasjon mot covid-19 gjøres obligatorisk.

Les også: FHIs vaksinasjonssjef til Resett: – mRNA-vaksinene er ikke genterapi (+)

Et lovforslag fra Østerrikes regjering, som ble offentliggjort søndag og som forventes vedtatt av parlamentet torsdag, påbyr alle over 18 år å vaksineres fra primo februar. Regjeringen ville helst at påbudet skulle gjelde fra og med 14 års alder.

annonse

Det kan innvilges unntak for gravide og for folk som av medisinske grunner ikke kan ta vaksinen. Hvis du blir frisk etter å ha vært corona-smittet, kan du vente i 180 dager frem til påbudet om vaksine blir gjeldende igjen, skriver NTB.

Fra medio mars vil myndighetene begynne med tilfeldige kontroller, blant annet ved hjelp av trafikkontroller, opplyser helseminister Wolfgang Mückstein søndag. De som nekter å la seg vaksinere, risikerer en bot på mellom 600 og 3.600 euro.

Putin advarer mot tvang: – Uvaksinerte må respekteres (+)

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon