Forbundskansler Olaf Scholz og statsminister Jonas Gahr Støre la vekt på å fremheve det gode forholdet mellom Tyskland og Norge da de møttes til samtaler i Berlin i dag. Foto: Kay Nietfeld / Pool via AP / NTB
annonse
annonse

Statsminister Jonas Gahr Støre og forbundskansler Olaf Scholz fremhevet begge behovet for tett samarbeid om energiforsyning da de møttes til samtaler i Berlin i dag.

Scholz snakket om det gode forholdet til Norge og knyttet trådene opp mot de utfordringene Tyskland opplever med tanke på energiforsyning og utfordringen landet har med tanke på å oppnå tilstrekkelig store utslippskutt i årene som kommer.

– Vi verdsetter Norge som en pålitelig leverandør av naturgass, sa Scholz og minnet om at Tyskland har tatt på seg «en gigantisk oppgave» om å bli karbonnøytrale innen 2045.

annonse

Scholtz sa han så for seg et stort potensial for fremtidig samarbeid og la ikke skjul på at han ønsket et enda bedre, dypere og bredere energipartnerskap med Norge.

Kraftmarkedet i Norge og Tyskland er knyttet sammen gjennom utenlandskabelen Nord-Link, som ble satt i ordinær drift i slutten av mars i fjor og Scholz viste til Norges kompetanse om karbonfangst og -lagring da han snakket med sin norske kollega om veien videre.

– Vi er i forkant når det gjelder havvind. Vi kan samarbeide godt om produksjon av bærekraftig hydrogen. Vi ønsker å ta tak i og takle alt dette i dag, sa Scholz ifølge NTB, i forkant av kveldens to timer lange møte med Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre og Olaf Scholz gratulerte hverandre med regjeringsovertakelse etter at de begge vant valg i fjor høst. Scholz fremhevet det nære samarbeidet mellom Norge og Tyskland, både økonomisk og som Nato-allierte. Foto: Michael Kappeler / DPA via AP / NTB
annonse

Invitasjonen om et tettere energisamarbeid så ut til å bli godt mottatt av Støre som ga uttrykk for ønske om at de to landene bør fordype dialogen om energipolitikk og industrielle løsninger for det grønne skiftet.

– Vi kan samarbeide om å utvikle nye fornybare ressurser, vi kan ta i bruk ny teknologi for å fjerne CO2 fra gass og vi kan gi større sikkerhet for indusri og husholdninger trygg energiforsyning mellom land som kjenner hverandre, sa forbundskansleren ifølge NTB.

Støre på sin side ga sin tyske kollega en beskrivelse av hvordan Norge nå står oppe i en industriell transformasjon og fortalte at Tyskland i slike situasjoner har vært en del av løsningen gjennom samarbeid med tysk teknologi og tradisjon.

Også den anspente sikkerhetspolitiske situasjonen rundt Ukraina og forholdet til Russland var oppe til diskusjon på møtet og ifølge Scholz er det norske og tyske synet på verden veldig likt og han påpekte at landene oftest har samme tilnærming til slike utenrikspolitiske utfordringer som man nå ser utspille seg mellom Russland og Ukraina.

– Det hører ikke med til hva som er normalt at det skal brukes militære midler for å løse politiske spørsmål. Vi har felles ansvar for å finne politiske løsninger og ikke la en militær logikk overta i Europa, sa Støre ifølge NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon