Representantene for Taliban oppfatter samtalene i Oslo som et skritt mot anerkjennelse.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) var ute i en pressemelding tidligere i uken og påsto at samtaler og besøk ikke var en legitimering av Taliban.
– Dette er ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Men vi må snakke med de som i praksis styrer landet i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe, uttalte hun.
Kritikere av invitasjonen har nettopp pekt på at slik vil det oppfattes.
– Men nettopp det at hun må ut og si det, viser hva alle tenker. Norge løfter Taliban inn i det gode selskap. Disse møtene vil bli tolket i og utenfor Afghanistan som at Norge er i ferd med å anerkjenne Taliban, skrev Resett-redaktør Helge Lurås i en kommentar.
Lurås har besøkt Afghanistan en rekke ganger.
Søndag kveld ble det klart at Taliban oppfatter prosessen i Oslo annerledes enn den norske utenriksministeren, og de sier det høyt.
– Det er absolutt et skritt mot anerkjennelse av myndighetene og kan hjelpe med å fjerne et feil bilde av afghanske myndigheter, sier Shafi Azam til TV 2 og resten av pressekorpset på Soria Moria hotell.
Azam er direktør for økonomiske relasjoner ved Utenriksdepartementet i Afghanistan.
Søndag dreide møtene mellom den afghanske delegasjonen og ulike menneskerettighetsgrupper seg blant annet om kvinnenes rettigheter i det kriserammede landet. Azam hevder at jenter ikke har fått gå på skole på grunn av pandemien. Han avviser også at kvinner ikke slipper til i arbeidslivet eller i maktposisjoner, melder NTB.
– Ingen kan benekte deres rettigheter. De vil ta del i oppbyggingen av landet, sier Azam.
https://resett.no/2022/01/23/utenriksdepartementet-ud-prostituerer-seg/?swcfpc=1