– Det framstår som et bevisst politisk valg, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

Et Russland som holder tilbake gassvolumer er en viktig årsak til den europeiske energikrisen.

Det mener klimaminister Espen Barth Eide (Ap).

Selv om Russland leverer omtrent 40 prosent av EUs gassforbruk, anklages landet fra flere hold for å holde tilbake gassforsyninger til Europa.

annonse

Nå kaster Espen Barth Eide seg på kritikken.

– Det framstår som et bevisst politisk valg, sier Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa.

Klimaministeren deltok i forrige uke på et uoffisielt ministermøte med EUs klima- og energiministere, i forbindelse med politisk og sosial uro forårsaket av rekordhøye strømpriser i Europa og den spente situasjonen ved Ukrainas grenser.

annonse

– Det var mye snakk om Russland, forteller Eide til Klassekampen.

Selv om Eide understreker at Russland ikke har brutt noen offisielle inngåtte kontrakter om gassleveranser til andre land, så er han kritisk til det han mener er landets «geopolitisk spill».

– De holder det de har avtalt. Det er viktig å si. Men når det er kjempehøye priser på gass, og du sitter på masse gass, så ville ethvert oppegående land tenke at det er en god tid til å selge. Det gjør ikke Russland. Det framstår som et bevisst politisk valg å holde tilbake volumer og sånn sett bidra til de høye energiprisene.

Hvor mye strøm trekker gatebelysningen i Norge og hvordan kan det spares inn? (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse