MANGE STØTTESPILLERE: Julian Assange har støttespillere i mange land som reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Britisk High Court avgjorde idag at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange kan få anket saken sin behandlet av landets høyesterett.

I en ankesak i forrige måned konkluderte High Court med at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år, men ifølge BBC i dag bestemte The High Court å reversere denne avgjørelsen slik at Julian Assange kan få ankesaken sin behandlet av landets høyesterett.

Påtalemyndigheten i USA hevder Assange har medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden, men Assanges forsvarerne avviser påstandene og mener klienten handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

annonse

Assanges advokater argumenterer også med at klientens psykiske helse er dårlig og at faren for selvmord er stor hvis han utleveres til USA.

Rettens avgjørelse i dag betyr at saken anses å ha allmenn viktighet og dette understøttes også av det faktum at australieren har støttespillere i en rekke land som hevder rettsprosessen mot ham er politisk motivert.

Assanges advokater har nå 14 dager på seg til å kontakte høyesterett og argumentere for hvorfor de mener klientens sak om utleverings-nekt bør behandles av landets høyeste rettsinstans.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon