Jonas Gahr Støre er i USA. Foto: Pontus Höök / NTB

NTB melder at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener møtene med i Taliban i Oslo ikke er noe skritt i retning av anerkjennelse..

– Helt klart nei, sier Støre på telefon fra FNs hovedkvarter i New York.

– Anerkjennelse har vi vært tydelige på at besøket i Norge ikke er uttrykk for, legger han til.

Statsministeren er denne uken i New York i forbindelse med Norges formannskap i FNs sikkerhetsråd.  Han har hatt samtaler med FNs generalsekretær António Guterres, som ifølge Støre understreket for ham hvor viktig det er med slike møter som Norge har organisert med Taliban i Oslo.

– Alternativet til å snakke med dem er at Afghanistan seiler inn i en katastrofe med en million barn som kan sulte i hjel. En stor andel av befolkningen er avhengig av nødhjelp for å overleve. Det kan vi ikke bare stå og se på, sier Støre.

Samlet budskap

Ifølge Støre har Taliban i stor grad møtt et samlet budskap i samtalene i Oslo, både fra Norge og de andre landene som har deltatt, og fra afghansk sivilsamfunn.

– Formålet med dette har vært å lage en ramme hvor Taliban møter viktige aktører, sier han.

Støre viser tilhumanitær hjelp, styresett, jenters skolegang, menneskerettigheter og sikkerhet som viktige bekymringer.

– Jeg registrerer at Taliban er kommet til Norge på høyt nivå, sier han.

– Og rapportene jeg får, er at de har lyttet og vært tilgjengelige i de møtene som har vært. Det skal vi ta med oss.

Makthavere

Støre mener den humanitære situasjonen gjør det nødvendig å gå i dialog med gruppen, som tok makten i en lynoffensiv da USA og Nato trakk sine siste soldater ut av Afghanistan i fjor.

– Vi må forholde oss til de som styrer landet, selv om vi langt fra deler deres verdisyn. Det vi er opptatt av, er å hjelpe befolkningen i Afghanistan, som nå lider i stor grad, sier Støre.

– Så kommer spørsmålet om Afghanistans videre styresett i neste omgang.

Støre trekker også fram at Guterres nevnte for ham at det nå er større mulighet for å gjennomføre en del av FNs arbeid i Afghanistan fordi det ikke er krigshandlinger i landet.

– Det er ingen annen samlet makt som i dag styrer i Afghanistan. Men derfra til å si at måten Taliban gjør det på, skal få noen anerkjennelse fra oss, det er vi langt ifra, sier Støre.

– Nå har vi stilt en del klare krav. Og hvordan vi kan forholde oss til Taliban i framtida, er avhengig av hvordan de følger opp disse tydelige budskapene.