Oslo 20220124. Henrik Thune (Ap), som er statssekretær for utenriksministeren, møter representanter fra afghansk sivilt samfunn i Utenriksdepartementet i Oslo mandag. POOL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

– At vi er vertskap for disse samtalene betyr ikke at vi anerkjenner Taliban, sier statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet, ifølge NTB.

I en uttalelse til NTB understreker han at de også har gjort dette klart for Taliban, selv om de kan ha ønske om å framstille det annerledes.

– Vi vet at de ønsker legitimering. Det er blant annet derfor utenriksminister ikke møter dem. Både for å holde presset oppe, holde oss samlet med andre vestlige land, og unngå legitimering, sier Thune.

annonse
– Ingen anerkjennelse i dette

Han legger til at møtet med Taliban tirsdag kveld på ingen måte innebærer en anerkjennelse av Taliban.

– Tvert om. Det gir oss mulighet stille tydelige krav til Taliban og påvirke utviklingen med det internasjonale samfunnet. Det ligger ingen anerkjennelse i dette, sier Thune.

Han understreker at han møter dem fordi regjeringen mener dialog er nødvendig for å ansvarliggjøre Taliban ettersom de sitter med makten i Afghanistan.

– Ikke naive
annonse

– For å hindre at den humanitære katastrofen blir enda verre og for å hindre at Afghanistan igjen blir et oppmarsjområde for internasjonal terror, er det helt nødvendig å snakke med de som faktisk styrer i landet, sier Thune.

– Vi er ikke naive og har vurdert dette nøye. I våre vurderinger har hensynet til det afghanske folk og den svært alvorlige humanitære situasjonen de opplever veid tungt.

Han understreker samtidig at regjeringen har forståelse for at møtene og invitasjonen til Norge vekker sterke følelser hos mange, særlig blant de som har mistet sine kjære i Afghanistan.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon