Thailand og Saudi-Arabia vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom landene, mer enn 30 år etter at et juveltyveri gjorde forholdet vanskelig. Her tar Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (t.h.) imot Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha ved det kongelige palasset i Riyadh. Foto: Bandar Aljaloud / Saudi Royal Palace via AP / NTB
annonse
annonse

Thailand og Saudi-Arabia vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom landene.

Dette skjer mer enn 30 år etter at et juveltyveri gjorde forholdet vanskelig, skriver NTB.

Den thailandsk-fødte vaktmesteren Kriangkrai Techamong stjal juveler verdt mer enn 20 millioner dollar fra hjemmet til en saudisk prins i 1989.

annonse

Dette førte til at Saudi-Arabia anklaget det thailandske politiet for å rote til etterforskningen av tyveriet, og hevdet at de stjålne juvelene ble plukket opp av høytstående politibetjenter.

Tre saudiske diplomater som forsøkte å hente hjem juvelene, ble skutt og drept i Bangkok i 1990.

Senere forsvant også en Bangkok-basert saudiarabisk forretningsmann, som var på leting etter juvelene, og det antas at han ble drept. Ingen ble dømt for drapene.

annonse

Den thailandske regjeringen uttrykte på tirsdag «anger over de tragiske hendelsene som rammet saudiarabiske statsborgere i Thailand mellom 1989 og 1990», og understreket at den ønsker å «løse problemer tilknyttet disse hendelsene».

Thailandsk politi. Foto: Atiwat Silpamethanont/Pacific Press/Shutterstock

Thailandsk politi returnerte senere noen av juvelene, men saudiaraberne hevdet at flesteparten av dem var falske.

Stadig er det uklart hvor den mest verdifulle juvelen, en sjelden 50 karats blå diamant, befinner seg.

Men nå er Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha på besøk i Riyadh, der han har møtt Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, og de to har kommet med en felles uttalelse hvor de kunngjør den «fulle gjenopprettelsen av diplomatiske forbindelser».

– Dette historiske steget er resultatet av innsats over lang tid på flere nivåer for å reetablere gjensidig tillit og vennlige relasjoner, heter det videre i uttalelsen.

Saudi Airlines har kunngjort at selskapet igjen vil fly til Thailand fra mai.

Juveltyven selv solgte mesteparten av tyvegodset før han ble pågrepet, og endte med å sone fem år i fengsel. Kriangkrai Techamong, som i dag er i 70-årene, ble løslatt i 2012 og ble munk fire år senere.

Hvor mye strøm trekker gatebelysningen i Norge og hvordan kan det spares inn? (+)

annonse

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon