Utlendingsnemnda avviste kvinnnes søknader en rekke ganger, men til slutt fikk hun bli. Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

SV og Redd Barna reagerer kraftig på at Utlendingsnemnda (UNE) gjenopptar behandlingen av Afghanistan-saker. Rødt krever amnesti.

– Vi forventer at ingen barn blir returnert til Afghanistan slik situasjonen er nå, sier spesialrådgiver for barn på flukt, Camilla Scharffscher Engeset, i Redd Barna.

– Vi har nettopp hentet mennesker ut av Afghanistan fordi situasjonen der er livsfarlig og ustabil. Vi kan ikke sende folk tilbake, mer eller mindre på samme fly som vi hentet folk ut med, sier innvandringspolitisk talsperson i SV, Grete Wold.

Saksbehandlingen ble stanset da Taliban rykket frem og tok makten i fjor, skriver NTB.

– Rødt krever amnesti

UNE opplyser at det i første omgang dreier seg om forberedende saksbehandling av tidligere asylsøkere og personer med utreiseplikt etter avslag på søknad om opphold.

– Rødt krever amnesti for de 190 afghanerne dette gjelder. Det er et stort paradoks at norske utlendingsmyndigheter er i ferd med å sende folk til et land som vi evakuerte 800 afghanere fra i august i fjor, sier Rødts stortingspolitiker Tobias Drevland Lund.

– Jeg er redd Norge er i ferd med å sende mennesker i døden og det må vi gjøre alt for å unngå, sier han.

Noen kan få utreiseplikt

Stansen i utreiseplikten for afghanere med avslag i Norge oppheves fra 1. mars.

UNE skriver at dette kan bety at noen igjen får utreiseplikt, og at det skal gjøres individuelle vurderinger i hver sak. De viser til at nye vurderinger ble gjort i januar, som tilsier at situasjonen nå ikke er så uforutsigbar lenger.

SV mener det ikke er mulig å returnere mennesker til Afghanistan nå.

– Jeg håper dette i det minste kan bety at flere får opphold i Norge når de nå får behandlet søknadene sine på nytt. Afghanistan er ikke i en situasjon hvor vi kan returnere mennesker, da er den eneste løsningen å gi disse menneskene et liv her i Norge, sier Wold i SV.

Også Redd Barna mener at sakene må behandles på nytt i lys av den dramatiske og ustabile situasjonen i landet.

– Og det er avgjørende å unngå at barn eller foreldre til barn returneres til en ekstrem, usikker situasjon i Afghanistan, sier Engeset.

Støtter

FrPs innvandringspolitiske talsmann på Stortinget Erlend Wiborg sier til Resett at han ser positivt på UNEs initiativ.

– Jeg synes det er bra at man gjenopptar tvangsreturer til Afghanistan. Dette er personer som har fått behandlet sin søknad om opphold i Norge, men fått avslag da de ikke har et beskyttelsesbehov. Hvis en ikke har behov for beskyttelse i Norge og har fått avslag på sin søknad må og skal man selvfølgelig returnere til sitt hjemland. Alle land har en plikt til å ta imot sine borgere og jeg forventer at Afghanistan gjør det.

Justisministeren tar beslutningen til etterretning
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier ifølge NTB hun «tar UNEs beslutning til etterretning og overlater til dem å gjøre rede for sin beslutning».

Hun mener imidlertid ikke at det er noen sammenheng mellom Taliban-møtene og at Norge gjenopptar behandlingen av tvangsreturer til Afghanistan.

– Det er utlendingsmyndighetene som avgjør om en asylsøker har rett til beskyttelse i Norge. UDI og Une gjør konkrete vurderinger i hver enkelt sak, i tråd med gjeldende regelverk og våre internasjonale forpliktelser, sier hun.

https://resett.no/2022/01/25/hva-slags-visum-fikk-taliban-egentlig-resett-har-bedt-utenriksdepartementet-svare/?swcfpc=1