USAs president Donald Trump hyllet sin kinesiske motpart Xi Jinping under et besøk til Beijing i november i fjor. Siden den gang har forholdet kjølnet, og de to landene har blitt kastet ut i en fastlåst handelsstrid. Foto: AP / NTB scanpix

Når president Donald Trump senere i dag setter seg ned ved middagsbordet med sin kinesiske motpart Xi Jinping, kan bordpraten få globale ringvirkninger.

Trump og Xi skal forsøke å nå fram til en løsning på den fastlåste handelsstriden mellom de to økonomiske supermaktene, og samtidig gjøre hver av lederne i stand til å stå med rak rygg når de drar hjem.

Fredag ga Trump uttrykk for optimisme.

– Det finnes noen positive tegn. Vi får se hva som skjer, sa han.

Møtet finner sted på sidelinjen av G20-toppmøtet i Buenos Aires og er ventet å bli det viktigste på Trumps program etter at han avlyste et møte med sin russiske motpart Vladimir Putin som følge av spenningen mellom Russland og Ukraina.

Handelsanalytikere og embetsapparatet i Washington medgir at det ikke blir noen lett oppgave å løse handelskrisen. Trump har flere ganger siden i sommer innført nye tollsatser på kinesiske varer som eksporteres til USA. Kina har svart med samme mynt mot USA. Det har igjen fått Trump til å true med å utvide tollregimet til å omfatte i praksis alt som Kina eksporterer til det amerikanske markedet.

Gjennombrudd usikkert

USAs økonomi er bedre rustet til å tåle turbulente tider enn Kinas økonomi, påpeker analytikere, men de er bekymret over langvarig økonomisk effekt.

Det ligger neppe an til at Trump og Xi vil enes om en fullblods resolusjon under andre og siste dag av G20-møtet i Argentina lørdag, men analytikere mener de to lederne vil inngå en slags form for våpenhvile for å kjøpe seg tid til mer målrettede samtaler senere.

– Kanskje vi får til et gjennombrudd i Buenos Aires. Kanskje ikke, sa Det hvite hus’ økonomiske rådgiver Larry Kudlow fredag.

Han la til at hvis USA ikke oppnår «tilfredsstillende» respons fra Kina, så vil Trump gå videre med planen om å utvide tollpolitikken mot Beijing.

– Trump viker ikke unna. Jeg håper de forstår det, sa Kudlow.

Flere møter

Fredag møtte Trump Japans statsminister Shinzo Abe og Indias statsminister Narendra Modi under et trepartsmøte. Symbolikken i dette møtet var klar: Trump-administrasjonen leter etter et felles grunnlag der de tre økonomiske stormaktene kan stå samlet for å slå tilbake mot Kinas regionale dominans.

Tidligere fredag signerte Trump den nye nordamerikanske handelsavtalen USMCA, som erstatter NAFTA-avtalen, med Canada og Mexico. Han satt også i en rekke formelle og uformelle møter. Lørdag fortsetter han møtevirksomheten når han blant annet skal treffe Tysklands regjeringssjef Angela Merkel.

(©NTB)