Europa-parlamentet ønsker å redde Schengen-samarbeidet om åpne grenser innen EU. Forrige torsdag stemte parlamentet for å begrense muligheten for å utvide midlertidig grensekontroll.
Med lite flertall – 319 stemmer for, 241 mot og 78 avholdende, sa EU-parlamentet seg enige om å ha tøffere regler for når EU-land kan gjeninnføre grensekontroll, melder Sveriges Radio.
Vedtaket rammer direkte land som Tyskland, Frankrike, Østerrike, Danmark og Sverige, og indirekte også Norge fordi grensekontrollene øst og syd for oss gjør det vanskeligere for innvandrere å ta seg til Norge. Sverige har hatt grensekontroll mot Danmark og Tyskland siden høsten 2015, som har blitt fornyet hvert halvår.
Grensekontrollene skal være midlertidige, men har vært permanent på plass de siste tre årene. Tyskland, Frankrike, Østerrike og Danmark samt Sverige hadde grensekontroll med andre EU-land i mer enn tre år, og ba i fjor om frie hender til å bestemme når og hvordan grensekontroll bør gjennomføres. Og Europakommisjonen var på linje og foreslo nye vesentlige mer sjenerøse regler.
Men Europaparlamentet sier nå nei. Grensekontroller bør innføres for to måneder av gangen sammenlignet med seks måneder i dag, og i maksimalt ett år, mener parlamentet. I dag er det ingen så vidtgående grense, skriver Sveriges Radio. Nå skal parlamentet begynne forhandlinger med EUs regjeringer for å nå et kompromiss.