Jemens regjering og Houthi-opprørerne har satt seg ved forhandlingsbordet i Stockholm og tenner dermed et lite lys av håp for det krigsherjede landet.
Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.
Minst 10.000 mennesker er siden drept, store deler av landets infrastruktur er bombet i grus og 14 millioner mennesker trues nå ifølge FN av sultedød.
FNs generalsekretær António Guterres omtaler Jemen som verdens største humanitære krise.
Landets økonomi er ifølge Verdensbanken halvert på fire år, offentlig ansatte har ikke fått lønn på flere år og inflasjonen og arbeidsledigheten er skyhøy.
– Jemen står ikke på randen av en katastrofe, dette er et land som står midt oppe i en katastrofe, sa lederens for FNs matvareprogram David Beasley tidligere i uka.
Bildene av utsultede barn levner ingen tvil om alvoret i situasjonen, og presset på Saudi-Arabia og deres fremste støttespiller USA har de siste månedene blitt stadig sterkere.
Mislykkede samtaler
President Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans internasjonalt anerkjente regjering ble styrtet av Houthi-opprørerne i 2015 og flyktet i eksil til Saudi-Arabia.
Året etter møttes partene til fredssamtaler i Kuwait, men disse brøt sammen etter 108 dager og Houthi-opprørernes delegasjon satt deretter strandet i Oman i tre måneder før de fikk returnere til Sana.
I september i år gjorde FNs spesialutsending Martin Griffiths et nytt forsøk på å bringe partene til forhandlingsbordet, men houthiene nektet å reise til Genève uten garantier om at de ville få reise hjem og krevde også at FN bisto med å evakuere sårede opprørere.
Fangeutveksling
Griffiths har siden arbeidet på spreng for å etterkomme opprørerne krav, og mandag ble 50 sårede opprøre fløyet fra Sana til Oman.
Griffiths har også fått partene med på å utveksle flere tusen krigsfanger, og tirsdag satte FNs spesialutsending seg på et fly til Stockholm, sammen med en delegasjon fra Houthi-opprørerne.
Onsdag morgen gikk Hadi-regjeringens delegasjon om bord i et fly i Riyad og satte kursen for Sverige.
– Forhåpentlig vil konsultasjonene snart finne sted, som et viktig steg for å få slutt på konflikten, tvitrer Sveriges utenriksminister Margot Wallström.
Ingen illusjoner
– Vi har ingen illusjoner om at denne prosessen vil bli enkel, men ønsker dette viktige og nødvendige steget velkommen, sa en talskvinne for amerikansk UD, Heather Nauert, til journalister onsdag.
USA har støttet Saudi-Arabia aktivt i krigføringen mot Houthi-opprørerne, som de omtaler som Irans forlengede arm i Jemen.
Etter at Saudi-Arabia erkjente å ha drept den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i oktober, har imidlertid president Donald Trump kommet under økende hjemlig press for å fryse USAs militærstøtte og salg av våpen til Saudi-Arabia.
En mulighet
Uavhengige eksperter har ikke store forventninger til samtalene i Stockholm, men konstaterer at de innebærer et lite lys av håp.
– Samtalene vil i første omgang dreie seg nedtrapping og å få i gang en politisk prosess, sier Jemen-eksperten Hisham Al-Omeisy til AP.
– Vi har nå en mulighet, trolig den beste vi har hatt på flere måneder, sier senioranalytiker Elizabeth Dickinson i tankesmia International Crisis Group til AFP.
Neil Patrick i tankesmia Carnegie Endowment for Peace tror de sterke internasjonale reaksjonene på Khashoggi-drapet har økt sjansen for å få Saudi-Arabia med på en fredsløsning.
– Khashoggi-drapet har gitt USA og Storbritannia en mulighet til å overbevise saudierne om hvilke fordeler en slutt på krigføringen kan innebære for dem og deres allierte i Jemen, sier han til AFP.
Gir neppe etter
Antropologen og Jemen-eksperten Franck Mermier ved Centre National de la Recherche Scientifique i Frankrike advarer mot overdreven optimisme.
– Saudi-Arabia lar seg ikke tvinge til å stanse kamphandlingene uten at de oppnår betydelig militær framgang på bakken, mener han.
– Houthiene kommer ikke til å ville gi slipp på makten og vil komme med minimale innrømmelser ved forhandlingsbordet, sier Mermier til AFP.
(©NTB)