Foran det kommende EU-valget retter EU-kommisjonen krav mot Facebook, Google, Twitter og andre store IT-aktører om at de må «skjerpe kontrollen av politisk feilinformasjon og falske nyheter som spres på nettet». Dette melder Sveriges Radio.
Julian King, EU-kommisær for indre sikkerhet, har ved en pressekonferanse i Brüssel konstatert at han ikke ønsker å høre flere unnskyldninger fra de utpekte aktørene. Kommisjonen har selv tatt frem en handlingsplan for hvordan man ønsker at ytringsfriheten på internett skal begrenses i valgkampen. Et internett der alt er lov å si er noe som «vi» ikke kan tillate, hevdes det fra kommisjonen.
– Vi kan ikke tillate at internett blir rene ville vesten der alt er tillatt, sa eurokraten Julian King under konferansen.
I Brüssel finnes en uro for utenlandsk innblanding i EU-valget, og Russland er blitt utpekt som det landet man har størst mistanke til.
Kommisjonen har stilt krav om at de sosiale mediene ansetter eksterne «faktagranskere», som skal publisere rettelser til det de anser som falske nyheter. Det er også fremmet ønsker om at det skal implementeres et varslingssystem der EU-landenes makthavere umiddelbart kan bli varslet om «feilinformasjonskampanjer», slik at man kan agere.
Fra og med 1. januar og frem til EU-valget i mai kommer kommisjonen til å evaluere hvordan man anser at de ulike IT-selskapene har oppført seg. Dersom de sosiale mediene blir notert med bunnkarakterer, truer kommisjonen med å ta til begrensninger i ytringsfriheten ved lovendringer.