Til stede var også direktør Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinstitutt og leder Berit Reiss-Andersen av Nobelkomiteen.
Murad fra Irak og Mukwege fra Kongo tildeles årets Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.
De to fredsprisvinnerne vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobel-seremonien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Senere på kvelden vil de to vinnerne tradisjonen tro vinke til fakkeltoget utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.
Nadia Murad sier fredsprisen gir en stemme til alle kvinner som lider under press fra ekstremistgruppen IS og sier hun er takknemlig for prisen.
De to fredsprisvinnerne svarte på spørsmål fra pressen søndag ettermiddag, under den årlige pressekonferansen på Nobelinstituttet. Murad deler prisen med den kongolesiske legen Mukwege.
– Jeg er veldig takknemlig for å være her i dag. Dette er en stor dag for oss og for alle yazidier som har lidd av vold. Vi lever i vanskelige tider og over 3.000 kvinner blir fremdeles holdt fanget av IS. Vi gir en stemme til disse kvinnene med fredsprisen. Jeg ønsker å takke dere for denne prisen, sa Murad.
Hun tilhører yazidiminoriteten i det nordlige Irak, der hun levde med sin familie i den avsidesliggende landsbyen Kocho. I august 2014 gikk den ytterliggående ekstremistgruppa IS til et brutalt og systematisk angrep på flere landsbyer i Sinjar-distriktet. Formålet var å utrydde yazidibefolkningen.
Hun ble bortført med sine to søstre av IS, tvunget til å konvertere og brukt som sexslave til hun rømte en måned senere. I 2015 kom hun som flyktning til Tyskland, hvor hun siden har vært bosatt.
– De siste tre årene har jeg vært på denne reisen og det har vært en vanskelig sti å gå på. Det er en vanskelig oppgave vi står overfor. Det er også på mange måter en skamfull oppgave å skulle snakke høyt om at slike grusomme ting har funnet sted. Men dette er oppgaven jeg skal gjøre, sa Murad.
De to fredsprisvinnerne vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobel-seremonien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Senere på kvelden vil de to vinnerne tradisjonen tro vinke til fakkeltoget utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.
* Vinner av Nobels fredspris for 2018, som hun deler med Denis Mukwege.
* Født i 1993 i landsbyen Kojo i Sinjar-provinsen nord i Irak, der hun vokste opp og drømte om å bli historielærer og makeupartist.
* Tilhører den etniskreligiøse folkegruppa yazidi, som ikke anerkjennes som rettroende av muslimer.
* Mistet moren og seks av sine ni brødre da IS gjennomførte folkemord mot yazidiene fra 3. august 2014.
* Bortført med sine to søstre av IS, tvunget til å konvertere og brukt som sexslave til hun rømte en måned senere.
* Kom i 2015 som flyktning til Tyskland, hvor hun siden har vært bosatt.
* Har delt sin historie med FN og verden og kjemper for rettferdighet for yazidiene.
* Ble i 2016 FNs første goodwillambassadør for verdighet for overlevende ofre for menneskehandel.
* Utga i 2017 boka «Den siste jenta: Historien om mitt fangenskap og min kamp mot Den islamske staten «(norsk oversettelse i 2018).
* Hedret med EUs menneskerettighetspris og Václav Havel-prisen i 2016.
(Kilde: NTB, snl )
* Vinner av Nobels fredspris for 2018, som han deler med Nadia Murad.
* Født 1. mars 1955 i Bukavu, øst i Kongo.
* Utdannet i Frankrike som gynekolog og kirurg.
* Lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu. Har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssoldater. Han er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.
* I en årrekke har 3.600 voldtektsofre kommet til sykehuset årlig for å få hjelp. Rundt 1.200 av disse er så alvorlig skadd at de trenger operasjon.
* I september 2012 holdt han en tale til FN der han fordømte det internasjonale samfunnets og den kongolesiske regjeringens handlingslammelse overfor overgrep i Kongo.
* 25. oktober 2012 ble han utsatt for et attentat. Hans livvakt ble drept i angrepet.
* Mukwege reiste etter attentatet til Europa, men allerede 14. januar var han tilbake i Bukavu.
* Han har fra før mottatt en rekke internasjonale priser, blant annet FNs menneskerettighetspris (2008), Olof Palme-prisen (2009) og EUs Sakharov-pris (2014)
(Kilde: Kirkens Nødhjelp, Wikipedia)
(©NTB)