To mark the 250th birthday of Madame Tussauds, the waxwork of French founder Madame Marie Tussaud, centre, is posed with fellow waxworks, Britain's Queen Elizabeth II, Britain's Prime Minister David Cameron, British actor Russell Brand, British footballer David Beckham and his wife Victoria Beckham and British actress Helen Mirren, at Madame Tussauds, London Thursday, Dec. 1, 2011. (AP Photo/Jonathan Short)

På denne dag i 1761 ble Marie Tussaud, verdenskjent for sine voksfigurer, født i Strasbourg i Frankrike.

Tussauds far døde da hun var to, og moren ble hushjelp for en lege som hadde som bigeskjeft å lage voksfigurer. Denne legen åpnet etterhvert en utstilling av voksfigurer i Paris, og her begynte Tussaud å lage voksfigurer som sekstenåring, den første av forfatteren Voltaire.

Etter den franske revolusjonen i 1789 ble hun oppfattet som kongevennlig og dømt til døden. Hun ble imidlertid benådet i siste liten, og ble i stedet satt til å lage voksfigurer av de halshugde hodene fra berømtheter. Det var kongelige, som Louis 16. og Marie Antoniette, men også revolusjonære som falt i unåde, som Marat og Robspierre. Flere av dem hun laget dødsmasker av, hadde vært hennes venner.

I 1802 forlot hun sin mann i Paris og tok med en sønn til London for å vise voksfigurene sine på en utstilling. Da Napoleonskrigene mellom Storbritannia og Frankrike blusset opp, ble det umulig å dra tilbake, og hun begynte å reise rundt i Storbritannia med sin utstilling av voksfigurer.

I en alder av 73 år etablerte så Tussaud i 1835 det første permanente voksmuseet i London, forløperen til dagens Madame Tussauds, som har mer enn 20 avleggere rundt i verden..

Da Marie Tussaud døde i 1850, videreførte familien virksomheten til den ble solgt mot slutten av 1800-tallet. I dag er selskapet eid av fornøyelsesparkoperatøren Merlin Entertainments.

 

 

(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 1. desember)