Sju av ti mener de som er dømt for overgrep mot barn, bør registreres i et offentlig register, viser en undersøkelse om nordmenns holdninger til overgripere.
58 prosent vil frata overgripere passet, og 34 prosent mener de bør gjennomgå kjemisk kastrering, viser en undersøkelse Norstat har gjort for NRK. 500 menn og 500 kvinner er spurt om å ta stilling til diverse tiltak som kan forhindre at dømte overgripere forgriper seg på ny etter soning.
Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier til NRK at han er villig til å snu alle steiner for å finne effektive tiltak for å bekjempe overgrep mot barn.
– Kjemisk kastrering er et av mange tiltak som vi må vurdere, sier Amundsen.
Han er likevel i tvil om flere av tiltakene som nevnes i undersøkelsen er realistiske å få innført i erNorge.
– Det er ikke et politisk klima for å gjennomføre en del av tiltakene som er i spørreundersøkelsen, sier Amundsen.
Tiltak som kjemisk kastrering og offentlig register kan vise seg å være for kontroversielle.
– Jeg skjønner at folk ønsker å verne sine barn mot disse monstrene. Men vi må forholde oss til det som står i grunnloven og rettsstatens prinsipper, sier Amundsen.
NRKs undersøkelse viser også at: 67 prosent mener at myndighetene bør offentliggjøre informasjon om dømte overgripere etter at de har sonet ferdig dommen. Fire av ti mener beboerne bør varsles av politiet dersom en person som er dømt for overgrep flytter inn i deres nabolag. Åtte av ti mener de som er dømt for overgrep mot barn, bør ha meldeplikt til politiet.
(©NTB)