Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er fornøyd med at Stortinget sier ja til å gjøre de fleste asylinnstrammingene fra 2015 permanente.
– Jeg er meget fornøyd med at av alle forslagene vi foreslår, er det kun ett som ikke blir vedtatt av Stortinget, sa Listhaug da lovendringene ble behandlet i Stortinget torsdag.
Regjeringen får ikke beholde instruksjonsretten overfor Utlendingsnemnda (UNE). Flertallet mener det er viktig å beholde uavhengigheten for UNE, som skal være et domstolslignende organ.
– Nå stemmer Stortinget ned et viktig verktøy for å håndtere en eventuell dramatisk økning av antall asylsøkere. Det vil ved en stor tilstrømming til Norge være viktig å kunne reagere så raskt som mulig, sa ministeren.
Listhaug viste til at instruksjonsretten blant annet er blitt brukt til å gi konvertitter bedre rettssikkerhet. Men både SVs Karin Andersen og KrFs Torhild Bransdal påpekte at dette heller kan ivaretas gjennom å endre vanlige lover og forskrifter. Det kunne ikke Listhaug gi noen løfter om. Hun påpekte i stedet at de instruksene som er gitt, ikke lenger vil være bindende for UNE.
Opposisjonen kritiserte regjeringen for hvordan den håndterte den store økningen i asylankomster høsten 2015.
– Regjeringen reagerte ikke raskt nok. Man så hva som var i ferd med å skje, men man tok det ikke på alvor. Det som reddet situasjonen i 2015, var frivilligheten, og det var kommunene som stilte opp og sørget for at ting kom noenlunde på plass, sa Stein Erik Lauvås (Ap).
Flertallet på Stortinget opprettholder regelen om at myndighetene kan nekte å behandle asylsøknader fra folk som kommer fra det som ansees som et trygt tredjeland.
Dessuten får myndighetene beholde muligheten til å fengsle antatt grunnløse asylsøkere, eller ilegge dem meldeplikt eller et bestemt oppholdssted, dersom det er fare for at søkeren vil unndra seg uttransportering eller retur. Sp og Ap sikrer regjeringen støtte til dette. Hensikten er å hindre misbruk av asylretten.
Ap foreslo også å endre reglene som skal hindre tvangsekteskap. Partiet ville bytte ut 24-årsregelen for å hente ektefelle med krav om seks års arbeid eller utdannelse, men har ikke lykkes i å få støtte fra de andre partiene til forslaget.
(©NTB)