I kommunestyret i Larvik vedtok et flertall den 22. november å ta i mot 52 flyktninger, hvorav 12 er mindreårige, i 2018.
IMDI anmodet opprinnelig kommunen om å ta i mot 40 flyktninger. Rådmannen foreslo i formannskapet i nye Larvik kommune at man skulle følge anmodningen fra IMDI. Det ble i stedet vedtatt at man skal ta i mot 40 voksne og 12 mindreårige flyktninger.
Erik Sørensen er kommunestyrerepresentant for Lardal Tverrpolitiske Liste. Han ønsket i å ta i mot to mindreårige flyktninger slik rådmannen foreslo, men gikk i mot forslaget om å ta i mot voksne flyktninger.
– Jeg ser heller at kommunen i 2018 fokuserer på økt tilrettelegging for en enda høyere deltakelse i arbeidslivet for de som allerede er bosatt hos oss. Rådmannen rapporterer at kun litt over halvparten av de vi har tatt imot, 58 prosent, fortsetter direkte med utdannelse eller går ut i arbeid rett etter endt introduksjonskurs. Statistikk fra SSB viser også at det er flyktninger fra land hvor kun 30-40 prosent er sysselsatt etter syv-åtte år. Jeg mener dette ikke er bærekraftig i et kortere perspektiv og ønsket en pause i 2018 for at kommunen skal konsentrere ressurser sånn at flere kan bli inkludert også i arbeidslivet, sier Sørensen til Resett.
Hans samboer og partikollega jobber med mindreårige flyktninger i kommunen og ble dermed votert inhabil. Sørensen stilte så spørsmål om sin egen habilitet og ble votert inhabil av 32 representanter.
André Lysnes (AP) reiste det samme spørsmålet, da hans kone også jobber med mindreårige flyktninger. Han ble korrekt erklært inhabil, men da kun av 24 representanter. Lysnes sa i formannskapet at man burde ta i mot åtte flere mindreårige flyktninger. Sørensen hevder dette vitner om forskjellsbehandling av representanter basert på politisk ståsted.
– At en representants oppfatning om flyktningpolitikk skal trumfe en behandling av habilitetsspørsmål, slik resultatet av voteringene om habilitet viser, synes jeg er både uro- og oppsiktsvekkende, sier Sørensen.
Turid Løsnæs (AP) fremmet forslaget om 52 flyktninger på vegne av Arbeiderpartiet, Venstre og MDG. Forslaget ble vedtatt med 21 mot 20 stemmer. Representanter fra Arbeiderpartiet, SV, MDG og Venstre stemte for forslaget.
I tillegg foreslo MDG at kommunen skal ta i mot flyktninger andre kommuner ikke ønsker å ta i mot. Dette ble også vedtatt, med 23 mot 20 stemmer.
Sørensen er bekymret for behandlingen av habilitetsspørsmålet. Det kan se ut som det er større sannsynlighet for å bli erklært inhabil om man vil ha en mer restriktiv flyktningpolitikk.
– Det må være likhet for loven i fremtiden i spørsmål om habilitet, om du kommer fra Lardal Tverrpolitiske Liste eller et annet parti, også om det skulle gjelde delte oppfatninger i spørsmålet om bosetting av flyktninger, sier Sørensen.