Illustrasjonsbilde. President Nicolás Maduro. REUTERS/Marco Bello

Få land er blitt så raskt ødelagt av sosialisme som dagens Venezuela. Det som en gang var den rikeste nasjonen i Latin-Amerika, med enorme oljeforekomster, er etter noen år med sosialistisk vanstyre fra avdøde president Hugo Chavez og nåværende president Nicolas Maduro, blitt et av de fattigste.

Det er blitt tilnærmet umulig å leve i et land med matmangel, skremmende voldsøkning og galopperende inflasjon, som har oversteget en million prosent, ifølge Det internasjonale pengefondet. Noe som gjør at valutaen – Bolivar – i utgangspunktet er verdiløs.

Barn dør av malaria og hepatit, og det finnes ikke cellegift igjen til å helbrede kreft. Ifølge Fox News dør av meslinger, difteri og tuberkulose. Noen god jul er det ikke for landets innbyggere, og utsiktene til et godt nytt år er ikke store. Derfor reiser tusenvis til Colombia.

I grensebyen Cucuta i Colombia selger jenter fra Venezuela helt nede i 14-årsalderen sine kropper, og tjener rundt syv dollar per tjeneste, skriver Fox News.

«På grunn av den brutale økonomiske situasjonen i Venezuela, kommer de til Colombia på jakt etter en jobb, eller i det minste for ly og grunnleggende omsorg. Men de ender vanligvis med å selge stearinlys eller kaffe i trafikklys», sier en representant for en amerikansk-colombiansk organisasjon som arbeider mot menneskehandel.

Både menn og kvinner er utsatt for sexhandel langs ruten fra Venezuela til Colombia. Noen heteroseksuelle menn «selger seg på det homofile markedet», for å tjene litt penger.

Kvinner blir manipulert eller tvunget til å gi «pimp-typer» deres dokumenter og identitetskort, og blir deretter trukket inn i prostitusjonsringer. Det er spesielt tilfellet i grenseområdene, hvor mange opprørere og narkotikahandlere opererer, skriver Fox News.

De kommer fra et land de sier nå ligner en krigssone. Deres liv har blitt revet fra hverandre på grunn av sult, sykdom, desperasjon og plager. Men nå er de i Colombia, hvor forholdene er langt ifra perfekte, men i hvert fall sikrere og mer stabile.

I Venezuela er helsevesenet under oppløsning. Barn dør av malaria og hepatitt. De bryter bein og brenner kroppene sine, og har blitt etterlatt uten tilsyn mens foreldrene deres leter etter jobb og mat.

Selvmordsratene er skutt til himmels, selv blant barn. Spesifikke tall er umulig å komme til når regjeringen nekter å spore eller slippe nøyaktige data, men venezuelanske barns rettighetsgruppe CECODAP anslår at det har vært minst 18 prosent økning i tenåringer som tar sine egne liv i løpet av det siste året.

En nylig nasjonal sykehusundersøkelse utført av Physicians for Health fant at ikke bare er mer enn 95 prosent av CAT- og MR-maskiner uvirksomme, men 43 prosent av laboratoriene er ute av drift, 33 prosent av sengene er ødelagte, og 51 prosent av sykehusene har alvorlig mangel på nødforsyninger. Videre er 38 prosent av kirurgiske instrumenter ute av drift, ifølge Fox News.

«Det er en menneskelig katastrofe i Venezuela. Det er en gjenoppblomstring av sykdommer som ble utryddet for flere tiår siden. Hundrevis er døde av meslinger og difteri. I fjor presenterte mer enn 400.000 venezuelanere malaria symptomer. Hittil er det over 10 000 syke mennesker fra tuberkulose», sier Antonio Ledezma, tidligere politisk fange og ordfører i Caracas. «Folk har blitt dømt til døden. Mer enn 55 000 kreftpasienter har ikke tilgang til kjemoterapi», legger han til.

Caterine Martinez, en advokat og direktør for Prepara Familias (Ready Families) -organisasjonen i Venezuela, anslår at mer enn 55 prosent av helsepersonell – leger, sykepleiere og andre – har forlatt landet.

Julio Castro Mendez, en lege som spesialiserer seg på smittsomme sykdommer og er professor ved medisinsk institutt ved Central University of Venezuela, understreker overfor Fox News at 65 prosent av landets 70.000 pasienter med HIV ikke har fått behandling de siste seks månedene.

«Spedbarnsdødelighet har også økt betydelig de siste årene, med over 65 prosent», legger han til.

En innbygger beskriver nivåene av kriminalitet og vold som noe som ligner på en skrekkfilm. Han jobber som sikkerhetsvakt i hovedstaden Caracas, til tross for at han har blitt skutt i magen av statsstøttede gategangstere, kjent som «kollektivene». Han sier dessuten at butikkansvarlige blir truet og tvunget til å overlevere de mest verdifulle matvarene til gangstere. Mannen ønsket å forbli anonym av hensyn til egen sikkerhet.

«Det er komplett anarki. Det er titusenvis av disse gjengene – kubanske og venezuelanske – som opererer i hver stat», forteller han.