Foto: AP / NTB scanpix

For kort tiden siden ble det avslørt at Der Spiegels tidligere journalist Claas Relotius har forfalsket journalistiske artikler i stor skala. Han har diktet opp historier, og sitert mennesker han egentlig aldri har pratet med. Likevel skriver svenske Aftonbladets journalist Jack Hildén at han «føler noe som ligner kjærlighet» for Relotius i en kulturartikkel.

Det var den meksikanske reporteren Juan Moreno som oppdaget at noe ikke riktig var som det skulle med Relotius, da de sammen jobbet med et patruljerende borgervern langs den amerikansk-meksikanske grensen. Moreno ble mistenksom, og rapporterte til slutt Relotius til arbeidsgiveren. Deretter ble sistnevnte gransket, og innrømmet senere å ha forfalsket stoff i flere artikler.

I en kulturartikkel i Aftonbladet uttrykker journalisten Jack Hildén sympati for den løgnaktige Relotius. Hildén skriver at det var med «sulten begeistring» han leste om Relotius’ bedrag. Videre skriver han at han «kjenner sympati» for løgneren, og spekulerer i Relotius kanskje «bare elsket å fortelle historier».

Ifølge Hildén er det en «umulig» oppgave å gjøre Syria-krigens lidelser begripelige med ordinært journalistisk arbeid. Han mener at Relotius løgnaktige skildring av krigens lidelser gir «frysninger», og at det ikke ligner noe annet.

Den svenske journalisten mener at man kan kjenne på en viss stolthet over å skrive falske nyheter, ettersom det påvirker folk til å engasjere seg i det Hildén anser som viktige spørsmål.

– Redaktøren klapper ham på skulderen etter levering. En leser kommer frem på gaten og takker. Tidligere har hun bare bladd forbi krigsreportasjen, men Claas har levendegjort situasjonen for henne. Så fort hun har lest ferdig førte hun over en større sum penger som uavkortet går til de rammede, skriver Hildén.