Kommunevalg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Konspirasjonsteoretikerne på venstresiden vil ha det til at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget i 2016. Men når vi tenker på at innvandrere, herunder russere, har stemmerett ved lokalvalg i Norge, har vi ikke lagt oss åpne for valgmanipulasjon med åpne øyne?

Ved kommunevalget kan innvandrere delta hvis de er over 18 år og har bodd i landet i mer enn tre år. Dette kan ha stor påvirkning på valgutfallet. Stemmerett ved Stortingsvalg er forbeholdt statsborgere. Hvorfor dette skillet? Hvorfor skal lokalpolitikk være mer interessant for innvandrere enn nasjonal politikk? Er lokalvalg «mindre verdt» enn stortingsvalg? Er dette riktig? Jeg syns ikke det.

Noen mener at hvis man bor i et samfunn – spesielt hvis man bidrar gjennom å betale skatt – skal man også ha mulighet til å påvirke hvordan det styres – uavhengig av statsborgerskap. Men FN’s menneskerettigheter fra 1948 legger til grunn at stemmerett er knyttet til landtilhørighet, dvs. statsborgerskap. Det skilles mellom «his country» (artikkel 21, som omhandler rett til å delta i demokrati) og «member of society» (artikkel 22, som omhandler rett til sosiale ytelser). Jeg tolker at begrepet fra artikkel 21 benyttes i forståelsen statsborgerskap.

Som nevnt liker vi ikke at russerne blandet seg inn i USA-valget. Vi ville vel heller ikke ha likt om de blandet seg inn i norske valg? Så hvorfor skal vi la fremmede makter via innvandrere påvirke norske valg? Riktignok representerer ikke innvandrere generelt sine respektive hjemlands myndigheter, men de kan ofte ha andre interesser enn norske likevel.

Det er jo også slik at visse jobber i det offentlige er forbeholdt statsborgere, blant annet på grunn av sikkerhetsklarering. Hvis nasjonale interesser krever statsborgerskap, hvorfor skal vi leve med at utlendinger indirekte kan bestemme i slike spørsmål?

Innvandrere kan tenkes å ville stemme på kandidater som er vennlig innstilt til deres hjemland. Selv om det kan argumenteres med at enkelte «statsbærende» partier er helt fornøyd med å sette regjeringsarbeidet ut på anbud (les: EU), tror vi helst at våre politikere setter norske interesser først. Utenrikspolitikk skal styres av de som representerer nordmenns interesser. Dette har kanskje ikke så mye relevans for lokalvalg, men er verdt å huske på hvis man begynner å tenke på å gi stemmerett til innvandrere også ved stortingsvalg.

Innvandrere har ofte andre verdier enn nordmenn. De vil kunne tenkes å stemme på politikk som er illiberal, kvinnefiendtlig og voldelig (f.eks. dødsstraff) enn det nordmenn ville kunne tenke seg, f.eks. kjønnsdelt svømming. Man kan fort tenke seg et slikt scenario i Oslo, hvor innvandrerandelen er ca. 33% (ca. 20% ikke-vestlige). Undersøkelser viser at mange innvandrere kommer fra deler av verden hvor demokratiske verdier er ukjent for dem. Jeg mistenker at den relativt store oppslutningen om det venstreekstreme partiet Rødt er et utslag av dette.  

I kommunevalg teller stemmene sterkere enn ved stortingsvalg og mobilisering av interessegrupper kan gjøre det mulig å «kuppe» valget. Det er faktisk slik at man kan ta over og styre Norge mens nordmenn sitter og ser på.

Det er klart at stemmer fra innvandrere påvirker valgresultatet. Selv om de røde partiene (AP, SV, MDG og Rødt) neppe vil innrømme det, er det åpenbart at de tiltrekker stemmer fra velgere som lever av trygd og sosiale stønadsordninger. 80% av Oslos muslimer stemmer på AP. Dette er generelt en mindre integrert innvandrergruppe som oftere lever av overføringer. Disse partiene «kjøper» seg derfor stemmer ved å være for fortsatt tapping av fellesskapets midler ved å opprettholde generøse velferdsordninger. Å påvirke valgresultatet ved å hindre innvandrere å stemme er selvfølgelig ikke noe argument for å begrense stemmerett til statsborgere, men det viser at en del tendenser gir uheldige utslag fra et samfunnsmessig synspunkt – de fleste partier er i utgangspunktet enig i arbeidslinjen for å opprettholde en bærekraftig velferdsstat.

Da USA var en britisk koloni uttrykte amerikanere «No taxation without representation». Dette er basert på at man som skattebetaler skal ha rett til å velge de som skal skattlegge seg.  De amerikanske koloniene hadde ingen representasjon i London, men skattlagt ble de. Men det er ikke nødvendigvis et argument for at innvandrere skal ha stemmerett. Datidens amerikanere var på en måte britiske statsborgere («rights of Englishmen») og hadde derfor et poeng. Men hvis jeg flytter til et annet land, må jeg akseptere det lokale skatteregimet og jeg aksepterer også at stemmeretten tilhører statsborgerne i det landet.

For å ha en nasjonal identitet bør vi ha visse privilegier knyttet til vår suverenitet. At statsforfatningen ikke skal utvannes er en del av dette.  Stemmerett skal knyttes til vår rett til å bestemme over oss selv. Vi ønsker ingen «Russian collusion».