I delstaten Kerala lagde et sted mellom 3 og 5 millioner indiske kvinner en 620 kilometer lang menneskekjede. Protestene er rettet mot kvinners rettigheter i religion.
I Kerala ligger Sabarimala templet, dette er et hinduistisk pilegrimssted, som besøkes av rundt 50 millioner mennesker i året.
Les også: Erna Solberg ser gode muligheter for norsk næringsliv i India
Til nå har templet vært stengt for kvinner i «fruktbar alder». Men i september opphevet indisk høyesterett dette forbudet. Men dommen blir ikke respektert og kvinner som oppsøker templet blir jaget vekk.
Kerala er en stripe langs kysten sørvest i India. Det var der Norge startet sitt første bistandsprosjekt med å modernisere fiskeflåten i 1952. Kommunistpartiet står sterkt i delstaten og de var aktive i organiseringen av det 620 kilometer lange menneskekjeden.
– Kvinners rettigheter er en del av partiets klassekamp, sier delstatsminister Pinarayi Vijayan fra kommunistpartiet til The Indian Express.
Les også: Millioner av indere dør av luftforurensning, de rike rømmer byen
Kampen om kvinners rett til å komme inn i templer vil bli et stridstema i valgkampen i april/mai. Indias regjerende parti: Bharatiya Janata Party (BJP), er konservativt og hindunasjonalistisk. De har kritisert høyesterettsdommen, og kalt den et angrep tradisjonelle hinduverdier. Men statsminister Narendra Modi som har håndhilst på Erna Solberg kan fort ende med fot i hver båt. Den ene er religiøse spenninger og den andre er kvinners kamp for likestilling.