Lech Wałęsa, Solidaritets-legenden, er for tiden aktiv under gateprotester mot den nye, kristenkonservative regjeringen. Hans appeller faller imidlertid på steingrunn, fortiden som det hemmelige kommunistpolitiets informant tidlig på 70-tallet forfølger ham den dag i dag.
Lech Wałęsas er uløselig knyttet til Polens kamp mot kommunistisk diktatur. Verden har fremdeles på netthinnen bildene av en triumferende Lech Wałęsa, som bæres på skuldrene til arbeidskolleger fra Lenin-verftet i august 1980. Myten om den ærlige og ukuelige elektrikeren som på egen hånd tvang kommunistene i kne, ble bygget opp.
Mannen uten fortid
Wałęsas politiske karriere var spektakulær. Fort viste det seg at polakkene egentlig ikke viste noe sikkert om deres fredsprisvinner fra 1983 og president i 1990 – 1995. Det var ikke før de to historikere Piotr Gontarczyk og Sławomir Cenckiewicz begynte å grave i IPNs (Institutt for Nasjonal Hukommelse) arkiver, at Wałęsas fortid så smått kom opp i dagen. De kom over flere originale dokumenter som pekte på Lech Wałęsa som det hemmelige kommunistpolitiets (SB) spion med kodenavn «Bolek».
Resultatet ble en solid dokumentert bok «SB og Lech Wałęsa. Bidrag til biografi» fra 2008. Deres arbeid sendte sjokkbølger gjennom det polske samfunnet. Historikerne ble anklaget for å trekke navnet til Polens store sønn ned i søla. Men de fant ut at Wałęsa i årene 1970 – 1976 ble vervet som betalt informant på Lenin-verftet. De fant kvitteringer på mottatte beløp undertegnet «Bolek». Wałęsa skulle penetrere arbeidermiljøet på verftet etter de store streikene i Gdańsk og Gdynia i desember 1970. General Wojciech Jaruzelski, senere president, gav ordre om å åpne ild til demonstrantene. 45 mennesker drept og 1165 såret.
De som turte å grave i Lech Wałęsas ukjente fortid, møtte represalier. Da Paweł Zyzak, en ung historiker, skrev boken «Lech Wałęsa. Ideen og historien. (…)», som bekreftet Gontarczyks og Cenckiewiczs funn, kalte Wałęsa ham «verre enn fascist». Grunnen var bl.a. Zyzaks avsløring om at 18-år gamle Wałęsa fikk barn utenfor ekteskap, Grzegorz. Gutten døde bare fire år gammel i en tragisk drukningsulykke. Navneplaten ble fjernet fra graven hans da Wałęsa ble president i 1990 og graven forble umerket i 25 år.
Farlig informant
Wałęsas samarbeid med SB har i alle årene vært en offentlig hemmelighet, men hittil har man ikke klart å finne «the smoking gun». Inntil nå. For helt plutselig til IPNs hovedkvarter i Warszwa troppet det i februar 2016 opp en gammel dame. Dette var enken etter Czesław Kiszczak, sjefen for det brutale hemmelige politi og senere innenriksminister. Hun hadde med seg to originale mapper tilhørende agenten «Bolek», som hun fant i skapet, til sammen over 500 sider. For det forlangte hun 92 000 polske złoty (ca. 200 000 kroner).
Mappene inneholdt originalen av samarbeidserklæring undertegnet Lech Wałęsa «Bolek». I arbeidsmappen fant man kvitteringer for mottatte penger. Wałęsa forklarte den gangen at han «hadde usannsynlig flaks i lotto» da han ble spurt om hvordan kunne han hatt råd til ny TV, kjøleskap, vaskemaskin, sofa mv.
Ektheten til mappenes innhold ble undersøkt av den ærverdige Sehns Institutt for Rettsekspertiser og konklusjonen var krystallklar: Det var Nobelsprisvinnerens egen håndskrift. For polakkene var det svært vanskelig å akseptere at ikke bare Lech Wałęsa var en politityster, men han tok penger for det. Dokumenter som bekrefter Lech Wałęsas agentvirksomhet har man også funnet i arkivene i Tsjekkia og nylig i STASI-arkivene i Tyskland.
Forsøk på oppgjør med kommunismen
Da Lech Wałęsa ble president i 1990, startet han med å fjerne alle kompromitterende dokumenter. I 1992 og 1993 fikk han låne sine mapper fra politiarkivet i Gdańsk og leverte dem tilbake uten flere titalls sider. Nå sier nobelsprisvinneren rett ut at han har «rensket» mappene. Wałęsa fikk takk i 2500 sider dokumenter mikrofilm, og fikk fjernet 1000 av dem. Han ansatte samtidig folk fra kommunistregimet.
I 1992 ga statsminister Jan Olszewski oppdrag til innenriksminister Antoni Macierewicz om å offentliggjøre en liste over kommunistpolitiets hemmelige informanter blant parlamentsmedlemmer og høytstående politikere, i alt 64 navn.
Den 4. juni under et nattlig møte i parlamentet, senere ble omtalt som «Nattskiftet», der også Donald Tusk deltok, fremmet Lech Wałęsa kravet om at regjeringen måtte gå av fordi verifiseringsloven («lustracja») var «dårlig forberedt». Listen inneholdt bl.a. Wałęsas navn.
Rust i jernet
Lech Wałęsa har i de senere årene gjort mye for å ødelegge sitt omdømme og seriøsitet. Han uttalte i et intervju med TVN24 i mars 2013 at «homser kan sitte bakerste rad i Sejmen (parlamentet). Og kanskje til å med utenfor muren.». I 2012 ville han, i Tusks sted, «selv banke opp demonstranter» for «fagbevegelsen må respektere myndighetene». I det siste vil han styrte PiS-regjeringen og få dem «hoppe ut av vinduene». Enda mer bisarre er hans uttalelser om at «Kaczyński-tvillingene kjempet allerede mot hverandre om morens bryster» og at Jarosław Kaczyński er ansvarlig for brorens død fordi han «satte ham ut». At Wałęsas sønn tok selvmord i mars, skal Sławomir Cenckiewicz, ifølge faren, bidratt til.
I Polen blir Wałęsa sett på nå som en fallen helteskikkelse uten et snev av troverdighet. Hans gamle kolleger fra Solidaritetstiden, som Andrzej Gwiazda, Krzysztof Wyszkowski eller Kornel Morawiecki, har gjentatte ganger oppfordret ham til å legge kortene på bordet.
Det er ingen tvil at Lech Wałęsa spilte en nøkkelrolle i kampen mot kommunismen på 80-tallet. Men den kanskje vanskeligste kampen, å ta et ærlig oppgjør med egen fortid, ligger fremdeles foran ham.