Selv om alle nyhetene vi hører om, og alt vi lærer på skolen dreier seg om Europa. Så har vår del av verden blitt mindre interessant med årene, skriver professor i økonomisk historie Einar Lie i Aftenposten.
Her er noen av de mest sentrale holdepunktene:
– Europas bidrag til jordens befolkning og verdiskapning har gradvis falt. I løpet av de siste 50 årene har de nåværende EU-landenes andel av verdens befolkning falt fra 13 til under 7 prosent. Inntektene pr. innbygger er fortsatt svært høye i Europa, men andelen av verdiskapningen har falt fra en snau tredjedel under en femtedel.
– Europa har nå en krympende og aldrende befolkning, og statene er blytungt lastet med statsgjeld.
Les også: Kan Kina lykkes uten frihet og bærekraftig ideologi?
– De gule vestenes linje er symptomatisk for mange europeiske lands motkrefter.
– Kina alene har, litt avhengig av BNP-målene som brukes, enten passert eller vil passere både EU og USA i produksjon. Resten av Asia er i sum enda større, og det er ventet at India om noen år vil etablere seg som verdens tredje største økonomi.
– Europa har problemer med å integrere innvandrere i sine arbeidsmarkeder, særlig fra fjerntliggende land. Kostnadene er høye, deltagelsen i arbeidsmarkedet er for lav.
– Det siste Eurobarometeret forteller at den største frykt i dag er knyttet til innvandring og terror, foran blant annet statsgjeld, arbeidsledighet og klimaendringer, skriver professor Einar Lie.