Saudi-Arabias og De forente arabiske emiraters krigføring mot Houthi-opprørerne i Jemen har lagt skoler, sykehus og vannrenseanlegg i grus og bidratt til det FN kaller verdens verste humanitære krise. Foto: AP / NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd har enstemmig godkjent utplasseringen av 75 observatører i Jemen. De skal overvåke en skjør våpenhvile.

Etableringen av observatørgruppen var et av punktene det ble enighet om under fredssamtaler i Sverige i desember.

Gruppen skal overvåke den skjøre våpenhvilen som er oppnådd i byen Hodeida, og følge en planlagt tilbaketrekking. Personell er allerede på plass for å forberede etableringen av observatørkorpset.

Planen som nå har fått grønt lys i FN-hovedkvarteret i New York, innebærer at ubevæpnede observatører sendes til havnebyene Saleef og Ras Issa i tillegg til Hodeida. De skal i første omgang være utplassert i seks måneder.

Livslinje

Hodeida er den viktigste havna for import og transport av nødhjelp inn i Jemen. Byen utgjør dermed en livslinje for befolkningen i landet, som står på randen av hungersnød.

Ifølge FN har våpenhvilen i Hodeida, som ble inngått 18. desember, stort sett holdt. Det har likevel blitt meldt om enkelte sammenstøt, og tilbaketrekkingen av regime- og opprørsstyrker fra byen har blitt forsinket.

Houthi-opprørerne, som støttes av Iran, kontrollerer mesteparten av byen. Regjeringsstyrker er utplassert i utkanten i sør og øst.

I resolusjonen som gikk gjennom i sikkerhetsrådet onsdag, bes FNs generalsekretær António Guterres snarest om å utplassere gruppa, som har fått navnet United Nations Mission to support the Hodeida Agreement (UNMHA). Den ledes av den pensjonerte nederlandske generalen Patrick Cammaert.

– Må bygge videre

Den franske FN-ambassadøren François Delattre mener de diplomatiske framskrittene i Jemen som følge av Stockholm-avtalen, er skjøre. Han understreket onsdag at det må tas skritt for å avslutte krigen i landet.

– Målet er å bygge videre på de nåværende framskrittene, gjøre dem irreversible og legge hele Sikkerhetsrådets tyngde bak prosessen, sa Delattre.

14 millioner mennesker i Jemen, nesten halvparten av befolkningen, er ifølge FN truet av sult. Over 10.000 mennesker er drept i krigen.