Her er den, min kåring av det beste og det verste i det herrens år 2017. Et år fylt av konflikter, krig, terror og annen faenskap. Men også positive opplevelser.
Nye stemmer har gjort sitt inntog på den offentlige arenaen, en arena som i årtier har vært dominert av aviser uten kommentarfelt. Det virker som kritikk av det etablerte, innvandringskritikk og saklig begrunnede meninger får mer og mer oppslutning blant «folk flest». Å stemple mennesker som rasister, brunbeisere og egoister fordi man ytrer seg kritisk til den store utbdredelsen av islam er ikke like lett og selvfølgelig som det var for bare tre år siden.
Selv har jeg fått hevede øyenbryn og fy-fy-kommentarer etter å ha linket fra HRS, Hege Storhaug eller Document. Men nå er det nå engang sånn at ingen sitter på «sannheten». Ulike nettsteder gir ulike perspektiver og kunnskap om ulike emner. Så er det opp til leseren å sile informasjon og gjøre seg opp en mening i en verden med et hav av informasjon og påvirkning. Vi har en innvandrings- og integreringsminister i Sylvi Listhaug, som er rakrygget, dyktig og som «står i stormen», på tross av en til tider massiv og ofte ubegrunnet kritikk av jobben hun utfører på vegne av Storting og regjering. «Det er retorikken vi reagerer på», er en velbrukt og snart oppbrukt frase fra hennes motstandere, gjerne fra politikere fra SV, Venstre og Arbeiderpartiet. Listhaug hadde vært på min liste hvis jeg hadde hatt elleve kategorier.
Her er min kåring – et ønske for det nye året er at folk kan beherske seg i kommentarfeltene, og ikke forkludre og fordumme debatter med usaklige, sjikanerende og meningsløse innlegg.
Godt nytt år, Norge!
Årets nordlending: Kjetil Rolness
Harstadværingen Rolness gikk videregående skole på Heggen gymnas, sammen med undertegnede. Nå er han etablert i Oslo, på Ullevål Hageby, han er sosiolog, artist og skribent. Han er magister i sosiologi og har tidligere vært amanuensis i markedsføring ved Høgskolen i Lillehammer og prosjektleder ved Norsk Form.
Rolness er en av de mest aktive og sentrale debattantene i norsk offentlighet.
Rolness har skrevet fem bøker. Han er også spaltist i Dagbladet. Rolness har nær 30.000 følgere på Facebook, og han setter ofte dagsorden med sine samfunnskritiske, snertne og til tider provoserende innlegg. Også hans månedlige kronikker og innlegg i Dagbladet fører til debatt. Rolness ble tildelt Riksmålsforbundets «Årets Gullpenn» i 2016.
I en mannsalder har Rolness hatt hovedansvar for bandprosjektet Penthouse Playboys. Med artistnavnet Jens Pikenes vrikker han julen inn på et fullsatt Rockefeller en hel uke før jul, med gjesteartister som Jørn Hoel, Åse Kleveland, Morten Harket, Wenche Myhre, Lars Lillo-Stenberg, Wenche Foss og Arja Saijonmaa. Penthouse Playboys er ett av Norges mestselgende liveband i hovedstaden.
Årets stemme: Shurika Hansen
Blogger, samfunnsdebattant, sosiologistudent, kvinnesaksforkjemper og forkjemper for ytringsfrihet for alle. Kom til Norge fra Somalia i 1996. En uredd kvinne som er sterkt engasjert i ulike aspekter økt innvandring fører til. Ønsker helt eller delvis assimilering. Står opp for menns og kvinners rettigheter og er sterkt engasjert i å prøve å motvirke negativ sosial kontroll. Hun er utsatt for delvis sterk kritikk og hets fra konservative muslimer generelt og det somaliske miljøet spesielt. Shurika Hansen er innvandringskritiker, og påpeker gjerne at det er utstrakt stempling av meningsmotstandere som rasister. Hun er en modig kvinne som tør å stå frem der andre tier, i ytringsfrihetens navn. Hun er også kommentator på nettstedet Resett. Shurika er igjen utestengt fra Facebook (denne gang i tre døgn) etter å ha publisert skjermdumper der man kunne se hvordan en navngitt person gjentatte ganger har trakassert henne.
Årets nettsted: Resett
Hvor befriende og nødvendig er det ikke med et nytt nettsted, som utfordrer de etablerte mediene, og som tar opp saker MSM enten fortier eller underkommuniserer. Når Norges største parti går ut på egen facebookside og karakteriserer Resett som «useriøs» og «ikke til å stole på», uten å konkretisere den sterke påstanden, da vet du at Resett har truffet en nerve hos de «etablerte».
Resett er en nettavis og mediekanal som formidler nyheter og meningsinnhold. Nettavisen ble lansert 28. august 2017 og Helge Lurås er ansvarlig redaktør. Resett tar sikte på å «fremstille saker fra en annen vinkel enn etablerte massemedier, samt få frem sakene som massemediene ikke ønsker å dekke».
Milliardærene Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen er blant investorene.
Redaktør Helge Lurås er fra før kjent som leder av Senter for internasjonal og strategisk analyse. Lurås kommenterer ofte temaer som innvandring, islam og utenrikspolitikk, og han er en kontroversiell islam- og innvandringskritiker. Siden etableringen 28. august 2017 har nettstedet hatt en jevn økning av antall lesere, nå er antallet 220.000 brukere månedlig.
Helge Lurås skrev 26. desember en kommentar til Jonas Gahr Støres julehilsen til Frp hvor Ap-lederen tilsynelatende beklaget at de ikke hadde spilt mer på Anders Behring Breiviks tidligere medlemskap og aktivitet i FpU i etterkant av terrorangrepet i 2011. Lurås skrev at Støres utspill er «desperat og infamt», og et forsøk på å «pense julens tema inn på Anders Behring Breivik, terroraksjonene 22. juli og Frp. «Hvorfor kommer dette opp nå, fire dager etter at Trond Giske ble sykemeldt?» spurte Lurås. Lurås’ kommentarartikkel ble i løpet av de første 24 timene delt over 5000 ganger på Facebook og kom med det opp blant topp tre over samtlige artikler Norge. Fra Arbeiderpartiets offisielle Facebook-konto sendte de ut følgende melding:
«Resett er en useriøs nettside du ikke kan stole på.»
Man trenger ikke å lete lenge for å finne fake news, for eksempel i Aftenposten – i artikkelen om Venezuela og juleskinken skriver avisen (fra NTB):
«Venezuela er i dyp økonomisk krise, til dels på grunn av lave oljepriser, og mangler utenlandsk valuta til å importere mat og andre dagligvarer.»
Dette er vel et åpenbart forsøk på å bortforklare at det er sosialistisk vanstyre med konfiskering av bedrifter som har destruert landets innbyggeres mulighet til å brødfø seg selv – hyllet hele veien av norske SV som et foregangsland.
Resett lanserer i 2018 et interaktivt «talkshow» på YouTube.
Årets mest arrogante og i utakt med folket:
Christine Meyer, SSB, Trond Giske, nestleder Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, leder Arbeiderpartiet, Eivind Trædal, MdG, Dag Herbjørnsrud, idéhistoriker og tidligere redaktør for det venstresnodde Ny Tid, Vidar Løfshus, landslagssjef langrenn, herrer, Tor-Arne Hetland, landslagstrener langrenn, herrer og Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Årets konsert: The Rolling Stones i København
Tirsdag 3. oktober fylte de levende rockelegendene i The Rolling Stones storstuen Parken i Danmarks hovedstad til randen (45.000 betalende), ti år siden sist de gjestet nasjonalarenaen. Det perfekte åpningsnummeret i form av »Sympathy For The Devil«. 74-årige Mick Jagger er verdt inngangsbilletten alene. Hvor han henter energien fra, det skulle nok mange ha visst. Han vrikker og synger og flørter like. bra og forførende som for 50 år siden. «Please allow me to introduce myself – I’m a man of wealth and taste». Etter noe skurr på de første låtene i Parken, blir resten av konserten en stor fest. Etter siste ekstranummer (selvfølgelig) «I Can’t Get No) Satisfaction» gikk vi ut i København-natten, i lykkelig Stones-humør.
Årets lokal-tv: TV Vest
Den lille staben med dyktige journalister, fotografer og medarbeidere leverer lokal-tv av høy kvalitet. Helt på høyde med nå nedlagte «Norge Rundt», i lokal utgave. Reporterne, deriblant Veronica Simoné Fjeld ,jobber konsekvent uten manus, og sendingene er varierte og dagsaktuelle. Det tekniske og billdemessige er av høy kvalitet. Er også på AppleTV.
Årets DJ: Prince
Stavangerbaserte Vikram Prince Rai holder koken etter en så langt 30 år lang karriere. Han klarer å holde tritt med nye trender og et nytt publikum, og produserer musikk og remikser i stor stil. I 2009 vant han en nasjonal DJ-mixingkonkurranse, og har hatt opptredener over hele verden. Utviklet softwareprogrammet Mixed In Key, for DJs og produsenter.
Prince er resident DJ på Social Club, nattklubben på Bar Social Eating i Stavanger. Prince var warmup for David Guetta på festivalen Utopia i september, der han hadde selskap på scenen av sin sønn, Sebastian (DJ Koh).
Årets låt: I Loved you – Denis First Remix Radio Edit. DJ Sava.
En catchy og herlig dansbar remix av låten fra den 44 år gamle rumenske plateprodusenten og DJ-en.
Årets rengjøringsprodukt: ENJO
Spesielt Enjos støvmopp er helt uvurderlig når husvasken skal tas. Tar støvet fra gulvene som en lek, uten bruk av kjemikalier. Sparer miljøet og helsen. Holder år etter år. Anne Mai Neumann er blant verdens beste selgere av ENJOs produkter, og hun har flere ganger blitt hedret av ledelsen for sine årlige rekordsalg.
Helse og miljø blir stadig viktigere for folk. Ikke minst gjelder dette i hjemmene våre. Bevisstheten rundt kjemikalier og skadelige stoffer er økende.
Frem til nå har dessverre kunnskapen om helsefarene i rengjøringsmidler vært lav. Dette er nå i ferd med å endre seg radikalt. Og det er her Enjo kommer inn i bildet. Seriøse tester viser at vask med vann og mikrofiber faktisk gir et bedre resultat enn vask med kjemikalier. Dessuten er det altså bedre for helsen og selvsagt gratis, når først produktene fra ENJO er i hus.
Årets bok: Terje Tvedt: «Det internasjonale gjennombruddet».
Terje Tvedt er historiker, forfatter og dokumentarist, en av Norges fremste intellektuelle – prisbelønt, anerkjent og omstridt. Han har nå utgitt en leservennlig og ambisiøs bok, der han gir et helt nytt og utfordrende blikk på de siste 50 års norgeshistorie, der dramatiske endringer skjer uten at vi har noen begreper for å forstå dem. Der en ny politisk elite nærmest har avviklet nasjonens identitet for å kunne redde verden – både ute og hjemme. Boka går rett inn i tidens mest opphetede debatter – om norske verdier, om multikulturalisme, om islam og innvandring. Tvedts bok ble utsolgt fra forlaget før jul, og trykkes nå i nye opplag.
(Teksten er tidligere publisert på Facebook)