Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil peke på menneskerettighetenes plass i den norske grunnloven når han skal drøfte demokrati og rettigheter med Kina.
Thommessen er de nærmeste dagene på offisielt besøk i Kina, hvor han blant annet skal møte Folkekongressens president Zhang Dejiang.
– I løpet av dette besøket får vi anledning til å drøfte en rekke saker med det kinesiske vertskapet, herunder betydningen av multilateralt institusjonelt samarbeid, samarbeid innen klima og miljø, regional fred og sikkerhet samt menneskerettigheter og demokrati, sierThommessen.
Overfor NTB utdyper Stortingets kommunikasjonsavdeling at det siste blant annet innebærer å peke på «menneskerettighetenes eksplisitte plass» i den norske grunnloven.
Forholdet mellom Norge og Kina gikk i stå etter at dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Liu døde av kreft i fjor. De politiske forbindelsene ble for vel ett år siden normalisert etter at de to landene ble enige om en politisk erklæring, hvor Norge lover å respektere Kinas kjerneinteresser.
Thommessen reiser til Kina sammen nordiske og baltiske kolleger.
På spørsmål om hvorfor politikerne ikke skal møte personer eller miljøer som jobber med demokrati, menneskerettigheter eller sivilsamfunn i Kina, viser Stortinget til at det er Finland som har utarbeidet programmet, i samarbeid med det kinesiske vertskapet.
– Vi har fra Stortingets side ikke vært involvert i utarbeidelsen av programmet. Per nå er det ikke lagt opp til møter med personer fra miljøene du nevner, opplyser Stortingets kommunikasjonsavdeling.
Samtidig understreker Stortinget at menneskerettigheter og demokrati kommer til å bli et tema i flere av møtene med representanter for kinesiske myndigheter.
Thommessen vil i første rekke ta opp betydningen av interparlamentarisk samarbeid. I møtene ønsker han å gjøre rede for de grunnleggende prinsippene for det norske parlamentariske demokratiet, herunder menneskerettighetenes eksplisitte plass i Grunnloven.
Han vil også ta opp betydningen av internasjonalt samarbeid og respekt for folkeretten, ikke minst for å møte klimautfordringene.
Folkekongressens president Zhang Dejiang satt fra 2002 til i fjor i det kinesiske kommunistpartiets politbyrå, de siste fem årene som ett av sju medlemmer i byråets mektige stående komité. I byen Chengdu skal parlamentspresidentene møte ledere fra provinsene Sichuan og Yunnan.
Thommessen har tidligere skarpt kritisert Kinas menneskerettspolitikk, blant annet overfor tibetanernes åndelige leder Dalai Lama. Det vakte derfor oppsikt da Høyre-politikeren i 2014 ikke ville møte Dalai Lama i Oslo. Begrunnelsen var det vanskelige forholdet mellom Norge og Kina.
Ifølge Stortinget har Thommessen ingen planer om å ta opp konkrete personer eller deres saker under denne ukens besøk. Stortingspresidenten reiser som del av en større delegasjon, som vil «gjøre rede for felles demokratiske og parlamentariske tradisjoner og verdier».
Formålet med reisen er å legge til rette for økt fremtidig kontakt mellom medlemmer av Folkekongressen og stortingsrepresentanter.
– I arbeidet med å utvikle forholdet mellom Norge og Kina er også gode relasjoner mellom parlamentene viktig, sier Thommessen.
(©NTB)