Stockholm, Sverige 20150216. Samlingsbild med de nya sedlarna med 20-kronorssedeln i centrum. Foto: Riksbanken / Handout / **OBLIGATORISK BYLINE: / **Bilderna får av upphovsrättsliga skäl endast användas i syfte att informera om den nya sedelserien. *** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter** Foto: Riksbanken / NTB scanpix

Credit Suisse har i sin årlige Global Wealth Report laget en gjennomgang der de har målt medianformuen i ulike land. Mediannettoformue, som inkluderer finansielle og ikke-finansielle verdier, etter skatt, er blitt benyttet i gjennomgangen.

Median er brukt i stedet for gjennomsnitt, for å gi et bedre bilde av formuen til den typiske middelklassehusholdningen. Gjennomsnittet gir et skjevt bilde, da mye ulikhet og store verdier i toppen presser snittet oppover. Medianen representerer midten, 50 prosent har høyere verdier, og 50 prosent har lavere verdier.

Norge er et av landene i verden og i Europa med høyest BNP per innbygger, og medianlønnen i Norge er blant de aller høyeste i OECD. Kun Luxembourg skal ha konstatert høyere medianinntekt enn Norge, ifølge en OECD-rapport fra 2013. Hva gjelder formue må vi, ifølge Credit Suisse, imidlertid se oss slått av noen andre land, som Sveits, Belgia, Luxembourg og Island, men vi ligger fortsatt svært godt an, ikke minst i forhold til våre nordiske naboland.

Sverige er det vesteuropeiske landet som kommer nest verst ut i rangeringen. Norske husholdninger er hele tre ganger rikere enn husholdningene hos «söta bror». Danske husholdninger er også dobbelt så rike som de svenske husholdningene. Det eneste landet i Vest-Europa med fattigere husholdninger er Portugal, et land Sverige sjelden sammenlignes med.

Lavere mediannettoformue betyr ikke nødvendigvis lavere levestandard. Også Tyskland kommer dårlig ut på rangeringen, og ligger langt bak for eksempel Italia. Likevel befinner Tyskland seg på fjerdeplass på FNs levestandardsrangering Human Development Index. Det er denne indeksen som har gitt oss nordmenn grunn til å snakke om vårt land som verdens beste, da Norge har kuppet førsteplassen gjennom lange perioder siden begynnelsen av 2000-tallet. Til sammenligning lå Italia på 27. plass på den seneste indeksen fra 2016.