På grunn av et økt trusselbilde mot Sverige, har regjeringen forlenget den interne grensekontrollen innad i Schengenområdet inn mot Sverige. Ifølge grensepolitiet har man ikke ressurser til å ivareta oppgaven, og situasjonen er nå så alarmerende at det svenske justisdepartementet er varslet.
Grensekontrollene omfatter havnene i Ystad, Karlshamn, Karlskrona og Stockholm, samt Schengenintern kontroll på flyplassene Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö og Skavsta.
Sist onsdag ankom åtte usbekere cruisehavnen Frihamnen i Stockholm på turistvisum utstedt i Lithauen. Formålet med reisen ble oppgitt til å være å besøke en kamerat i Rinkeby, for så å returnere med fergen samme kveld.
Hvor sannsynlig er det at åtte usbekere drar på dagstur til Sverige for å besøke en kamerat?
Korteste reiserute er på over 6 400 kilometer, og antakelig svært kostbar målt i en usbekisk normallønn. Den svenske politiinspektøren Robert Lindström opplyser at reisefølget med all sannsynlighet ville blitt nektet innreise om tilgjengelige ressurser var på stedet, men med to politifolk på jobb, kan man ikke kontrollere åtte
personer.
Inspektøren opplyser til avisen Hallandsposten at det antakelig ankommer 2 000 personer årlig til Stockholm fra Usbekistan, uten at grensepolitiet har muligheten til å kontrollere dem.
Hovedverneombudet Ulf Rydström, i grensepolitiet i Stockholm, bekrefter til Hallandsposten dette bildet. Han betegner den bevegelige kontrollseksjonen som ufattelig underbemannet.
Grensepolitiets uro forsterkes av at innbyggere fra nettopp Usbekistan har vært mistenkt i flere terrormål de senere årene. Lindström sier til Hallandsposten: «Vi har alt annet enn kontroll».
Russland er det europeiske landet som trolig har vært hardest rammet av terror de senere år.
NRKs Morten Jentoft skriver i en kronikk via NRK Urix 21. januar at «Tallet på muslimer (i Russland) har økt radikalt de siste 15 årene, først og fremst på grunn av en massiv innvandring fra tidligere Sovjetrepublikker i Sentral-Asia og fra Aserbajdsjan. Mange av disse immigrantene lever under svært dårlige forhold i storbyer som Moskva og St. Petersburg, og dette miljøet har det vært grobunn for ekstrem islam. Mannen som 3. april 2017 sprengte seg i luften på en metrostasjon i St. Petersburg, var etnisk usbek fra Kirgisistan.»
Jentoft skriver videre:
– Det som skjedde i Oslo torsdag 17. januar viser at det er nesten umulig å hindre små grupper eller enkeltpersoner å gjennomføre angrep i det offentlige rom.