USA trosser Nicolas Maduros ordre og kaller kun hjem ikke-kritisk personell ved ambassaden i Venezuela. Samtidig vurderer de muligheter for å tvinge Maduro ut.
Maduro sa i en TV-tale onsdag at han bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA og ga samtidig amerikansk personell 72 timer på å forlate landet. USAs utenriksminister Mike Pompeo svarte at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president og derfor ikke ville kalle hjem sine diplomater.
Torsdag uttaler utenriksdepartementet imidlertid at de ansatte ved ambassaden og deres familier er kalt hjem etter en vurdering av sikkerhetssituasjonen i Venezuela.
– Vi har ingen planer om å stenge ambassaden. USA vil opprettholde diplomatiske forbindelser med Venezuela gjennom ledelsen til fungerende president Guaidó, som har invitert vår avdeling til å bli værende i Venezuela, sier en talsperson i departementet.
USAs UD sier samtidig amerikanske statsborgere i Venezuela sterkt bør vurdere å forlate landet på grunn av den politiske uroen der.
Parallelt med tilbakekallingen av ikke-kritisk personell ved den venezuelanske ambassaden, vurderer USA ifølge president Donald Trump «alle muligheter» i sitt forsøk på å presse den venezuelanske presidenten til å gi fra seg makta.
USA og flere andre land var raskt ute med å stille seg bak opposisjons- og nasjonalforsamlingsleder Juan Guaidó som midlertidig president i Venezuela. Maduro, som i fjor vant et presidentvalg flere mener var uredelig, kontrollerer imidlertid fortsatt militæret og sikkerhetstjenestene og har tilsynelatende ingen intensjoner om å trekke seg tilbake.
USA har fortsatt flere mulige pressmidler, selv etter årevis med knallhard retorikk og økende sanksjoner. Men ytterligere tiltak kan muligens bare gjøre vondt verre for det allerede slitende landet, og et drastisk skritt som det å stanse oljeimporten fra Venezuela kan også ramme USAs økonomi.
Et potent våpen flere amerikanske folkevalgte har tatt til orde for å ta i bruk, deriblant Florida-senator Marco Rubio, er sanksjoner mot olje fra Venezuela. Det kan imidlertid føre til økte bensinpriser, bety tap av inntekter for oljeraffinerier langs Mexicogolfen, og innebære andre ringvirkninger på amerikansk økonomi.
En annen mulighet for å straffe Venezuela er å erklære den såkalt «sponsor av terrorisme», hvilket vil innebære vidtrekkende sanksjoner og strenge restriksjoner på venezuelanske tjenestemenns muligheter til å reise til eller rundt i USA. Ifølge AP har Trump-regjeringen vurdert dette og foreløpig utelukket det siden Venezuela ikke oppfyller de juridiske kriteriene.
– Dette er veldig komplisert. Vi jobber virkelig døgnet rundt med å gjøre det vi kan for å styrke den nye regjeringen i Venezuela, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton på en pressekonferanse torsdag.
– Det vi fokuserer på nå er å isolere det illegitime Maduro-regimet fra sine inntektskilder. De inntektene bør gå til den legitime regjeringen til Guaidó, sa han videre.