Marco Rubio. AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

Den sterkt verdikonservative republikanske senatoren Marco Rubio stilte som kandidat for republikanerne til Presidentvalget i USA 2016, men tapte for Donald Trump om å bli republikanernes kandidat. Etter valget har han markert seg som det amerikanske senatets kanskje mest Kina-kritiske politiker, og en sterk forkjemper for menneskerettigheter.

Nylig fremmet han et nytt forslag om å sanksjonere mot Kina på grunn av kommuniststatens mange grove menneskerettighetsbrudd.

Den republikanske politikeren har spesielt reagert på at Kina har plassert mer enn 1 millioner personer fra den uiguriske minoritetsgruppen uigurene i «politiske gjenopplæringsleirer», i realiteten konsentrasjonsleirliknende indoktrineringsleier i kommunistiske ideologi.

Sammen med en annen senator, Bob Menendez, som representerer New Jersey, fremmet Florida-senatoren et forslag om ekstra ressurser til US Department of State, FBI og andre etterretningsorganer for å dokumentere overgrep mot uigurene ogandre etniske grupper i det okkuperte Øst Turkestan (i dag Xinjiang provinsen i Kina) ,samt Kinas  trusler mot amerikanske borgere og innbyggere på amerikansk jord, skriver Radio Free Asia.

«USA må holde kinesiske myndigheter og kommunistpartiets tjenestemenn ansvarlige for brutale menneskerettighetsbrudd og mulige forbrytelser mot menneskeheten, inkludert internering i «politiske omskolerings-leirer» av 1 million eller flere uigurer og andre overveiende muslimske minoriteter», sier Rubio, som er viseformann i «Congressional-Executive Commission on China» (CECC). «Tiden for handling er nå», sier han ifølge Radio Free Asia.

Siden april 2017 har de kinesiske myndighetene arrestert opptil 1,1 millioner uigurer og andre muslimske etniske minoriteter anklaget for å ha «sterke religiøse synspunkter» og «politisk feil ideer» i et stort nettverk av re-utdanningslærer gjennom hele provinsen, skriver Radio Free Asia.

Rubio oppfordrer til en opptrapping av det amerikanske engasjementet, samt anvendelsen av reise- og økonomiske sanksjoner mot kinesiske tjenestemenn som er ansvarlige for politikken i Xinjiang provinsen.

Bob Menendez sier ifølge Radio Free Asia i en uttalelse at den foreslåtte lovgivningen er en anerkjennelse av at USA har gått inn i en ny epoke med strategisk konkurranse med Kina, og understreker behovet for å sikre at de som er gjenstand for Kinas undertrykkende politikk i regionen, ikke blir glemt.

«Trump-administrasjonen må utvikle en sammenhengende strategi for Kina som gjenspeiler våre nasjonale verdier, spesielt gitt de grusomme og pågående menneskerettighetsbruddene begått mot Kinas uigur-minoritet» oppfordrer Menendez.