Statskanalen blir slaktet etter sak der klimaeksperter oppfordrer til å droppe Thailand-ferien.
«Drar du langt av gårde med fly for å slippe unna den norske vinteren, har du allerede brukt opp forurensningskvoten din for i år, og vel så det», skriver NRKs journalist Gry Eirin Skjelbred og viser til uttalelser fra leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
Riise er bekymret for at nordmenn ferierer årlig i land som Thailand og oppfordrer heller norske familier til å bruke toget når de skal ut på tur for å oppretteholde målene i den mye kritiserte «Parisavtalen».
– Å ta seg en lang tur innimellom er ok, men da bør du legge neste års ferie, og ferien deretter, til et reisemål litt nærmere, og gjerne et sted du kan komme med tog, sier Riise til NRK.
– Skal vi nå målene i Parisavtalen, må hver av oss ikke ha mer utslipp en 1,5 til 2 tonn co₂ per år. En flyreise mellom Oslo og Melbourne utgjør mer enn 6 tonn co₂. Det er mer enn tre ganger en enkeltpersons årsforbruk.
– Si opp NRK og reis til Thailand
Siden det er forbudt å kommentere på NRKs nyhetssaker på deres lisensfinansierte nettside, har vi valgt å sjekke på Facebook hva folket mener om den oppsiktsvekkende nyheten om at folk må bli tildelt «flykvoter» for å redde miljøet.
Mange er rasende over oppfordringen til de angivelige klimaekspertene.
– Verdens nest største svindel griper stadig mer om seg og pengene flyter inn i de dype lommer, skriver en mann.
En annen oppfordrer folk til å si opp NRK-lisensen etter å ha lest saken slik at man kan får seg råd til en Thailand-ferie.
– Si opp NRK-lisensen! Rekker akkurat til en tur til Thailand i stedet.
Også MGD-politiker Eivind Trædal har kastet seg inn i debatten. Han er derimot enig med Anja Bakken Riise.
– Rundt 80 prosent av jordas befolkning har aldri vært i et fly. I 2017 kan andelen av verdens befolkning som fløy ha vært så lavt som 3 %. Men nordmenn tror at det er helt vanlig for «folk flest» å fly. Vi glemmer at nordmenn flest ikke er folk flest. Prisen betaler verdens fattige, som blir hardest rammet av klimaendringer, skriver Trædal.