Japans statsminister Shinzo Abe (t.v.) og økonomiminister Toshimitsu Motegi under et handelsmøte i Tokyo tidligere denne måneden. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

En frihandelsavtale mellom EU og Japan, som omfatter om lag en tredel av den globale økonomien, trådte fredag i kraft.

Japan og EU har til sammen en befolkning på 637 millioner, og avtalen beskrives som verdens mest omfattende i sitt slag.

Det ble oppnådd politisk enighet om prinsippene for en økonomisk og strategisk handelsavtale i juli 2017, og avtalen ble undertegnet omtrent et år senere. Spesielt toll på biler i EU og toll på ost og andre landbruksprodukter i Japan var vanskelige spørsmål i forhandlingene.

Avtalen står i kontrast til USAs president Donald Trumps handelspolitikk, som har resultert i handelskonflikter med både Kina og EU.

– Europa og Japan sender med dette ut et signal til verden om frihandelens fremtid. Avtalen vår viser at handel handler om mer enn kvoter, tollsatser, millioner og milliarder. Det handler om verdier, prinsipper og anstendighet, sier EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

I avtalen fjerner Japan toll på 94 prosent av all import fra EU, inkludert 82 prosent av landbruks- og fiskeriproduktene. EU fjerner på sin side toll på 99 prosent av all import fra Japan. Etter hvert vil også avtalen fjerne tollen på japanske biler og vogntog, samt TV-apparater.