Oslo 20170912. Venstre s Trine Skei Grande ankommer Stortinget for partilederdebatt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Trine Skei Grande er utnevnt til kulturminister i den utvidede, blågrønne Erna Solberg-regjeringen. Døgnet før utnevnelsen ble meget spesiell og underlig for både Grande, de etablerte mediene og lesere og seere rundt omkring i vårt vidstrakte land.

«Det helt avgjørende for at Aftenposten publiserer saken er at Trine Skei Grande selv velger å kommentere saken og på den måten bringer den ut i det offentlige rom», skriver sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen i dagens avis.

Nei, sjefredaktør i Aftenposten, det var Resett som brakte saken ut i det offentlige rom, 3. januar. Det var Resetts artikkelserie som fikk Grande til å ta til fornuft og kontakte Aftenposten for å avkrefte at noe alvorlig skjedde i Trøndelag for ni år og fem måneder siden.

«Noen er kjent med ryktene nå, gjennom sosiale medier».
Det er vanlig skikk blant mediene å oppgi hvem som er først med en sak. Det vet Aftenposten, men å anerkjenne nykomlingen blant mediene i Grande-kommentaren og -intervjuet i Aftenposten er for drøyt for Schibsted-avisa.

Saken hadde Resett alene i to uker. Ryktestormen økte i intensitet på sosiale medier. Kommentarfeltene formelig kokte. Til slutt ble det så mye negativ oppmerksomhet rundt en kommende statsråd, at den 13 dager lange tausheten måtte brytes. I Aftenposten først, så VG, NRK, Dagbladet og TV2. Kvelden før et ekstraordinært statsråd hos kongen.

Alle måtte motvillig oppgi Resett som kilde til Grande-sakene på nett. Resett – som bare for kort tid siden ble avfeid og stemplet som «useriøs» og ikke troverdig.

Da er ballen tilbake hos Resett. MSM synes tilfreds med at de har fortalt det norske folk at Grande-ryktene stammer fra en privat fest i 2008. «Mannen» som omfattes av Grande-ryktene var 16 år i 2008. Han ble oppringt av Aftenposten onsdag kveld, og ønsket ikke å kommentere saken. Grande var 22 år eldre enn 16-åringen, 38 år under bryllupsfesten.

«For Aftenposten er det viktig å skille mellom det som kan karakteriseres som rykter og det som er konkrete og formelle varsler». Aftenposten og MSM har beveget seg i et grenseland med tanke på dette skillet.

Aftenposten viet tre sider til Grande-saken i dag uten å stille det opplagte spørsmålet til Grande: Hadde du sex med en 16-åring i et bryllup, som ryktene sier?» Det hadde gitt Grande muligheten til å benekte «ondsinnete rykter». I stedet fortsetter rykteflommen i sosiale medier og kommentarfelt.

Trine Skei Grande er nå kulturminister i den utvidete Erna Solberg-regjeringen. NTBs journalist stilte innledningsvis i pressekonferansen spørsmål om rykteflommen. Erna fintet et helt pressekorps og lot Grande slippe ut bakveien, uten å få spørsmål om ryktene. Erna selv svarte på et par spørsmål om Grande-ryktene. Hva Erna vet, det får vi ikke vite.

Statsråder og stortingsrepresentanter kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, og det kan være grunn til å minne om at de ikke trenger sikkerhetsklarering. Kommer det skjeletter ut av Grande-skapet, i form av at gutten i bryllupsfesten står frem og gir en usminket versjon, der han forteller om alkoholinntak og hva som egentlig foregikk under bryllupsfesten? Står andre bryllupsgjester også frem og beretter?

Hvis det viser seg at den nå voksne mannen er det egentlige offeret, ja da må Grande sannsynligvis gå av som statsråd. Det handler også om rolleforståelse og et skjevt maktforhold, når en profilert politiker nær 40 år møter en tenåringsgutt for kos og sex. Og da får også Erna store problemer.

Grande kommer uansett ikke til å få det lett de første ukene som kulturminister. Til det er reaksjonene ute hos folk massivt negativ og omfattende. Det er en oppfatning hos mange at mannlige politikere må gå gjennom ild og vann – og blir ekskludert fra verv og posisjoner – når betente saker avsløres. Trond Giske er ikke lenger nestleder og finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. I tillegg er han vraket fra sentralstyret.

Er det sånn at kvinner slipper lettere unna på grunn av kjønn eller andre ting? Hva hvis jenta var 16 år og den mannlige politikeren 38 år?

Så er det ingen som påstår at Grande er overgriper. Ikke Resett, som blåste saken. Muligens i bakrom på nettet.

Ellers har Erna Solberg satt sammen et sterkt team av 20 statsråder i den utvidede blågrønne Solberg-regjeringen. De som utpeker seg som de sterkeste statsrådene er Nikolai Astrup (H), bistands- og utviklingsminister, Ola Elvestuen (V), klima- og miljøminister, Iselin Nybø (V), minister for høyere utdanning og forskning, og Sylvi Listhaug (Frp), justis- og innvandringsminister.

Det skal også bli interessant å se hvordan Grande takler Listhaugs retorikk. Vil Sveinung Rotevatn utad klare å holde tilbake tidligere kritikk av Listhaug?

(Teksten er tidligere publisert på Facebook)