Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, under en pressekonferanse. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Utenlandske nettbanker tilbyr nå det som kalles ekspresslån i det norske markedet, lån der årlig rente kan overstige 1.000 prosent.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, vil ha en grense for hvor mye bankene kan ta i renter og gebyrer, melder  NRK.

– I de mer ekstreme tilfellene med kort nedbetalingstid og lave lånebeløp kommer man opp i nær 1.000 prosent effektiv rente, sier Jensen.

Det er særlig gebyrene som kan gjøre disse lånene dyre.

Andre tiltak

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil utrede forslaget, men sier at det ikke bare er enkelt å sette et rentetak.

– Et rentetak kan ha utilsiktede effekter. I regjeringsplattformen har vi sagt at vi skal se på andre tiltak for å stramme ytterligere inn, sier Jensen.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener Norge må gjøre som 14 andre europeiske land og sette tak på rentene. Sammen med partileder Audun Lysbakken har hun fremmet  forslag

om rentetak og andre nødvendige tiltak for å hindre at folk havner i gjeldsfeller.

– Det må stoppes. Låner du ut uten sikkerhet, må kreditor ta større ansvar og rentegevinsten begrenses, sier hun til NTB.

– Taket må være høyt

Administrerende direktør Robert Berg i forbrukslånbanken Instabank mener ideen om et rentetak er god.

– Men taket må være høyt, ellers forsvinner grunnlaget for å drive forretning, mener han.

Han viser til at det i Sverige diskuteres et tak på 40 prosent effektiv rente som kanskje blir innført i løpet av året. Finland har allerede et tak på 50 prosent effektiv rente.

(©NTB)